BUAH ACAI BERRY
Manafaat...
Produk yang terhasil dari Acai Berry,mengandungi kelebihan dan sangat baik sebagai bahan tambahan bagi produk kesihatan. Terdapat banyak kebaikkan dalam Acai Berry bagi menghasilkan produk berkaitan.Dari mana asalnya Acai Berri, dan apa yang ada. Ini adalah soalan yang terbaik untuk meminta diberi hakikat bahawa kita semua peranan dan bagaimanakah kita untuk memastikan bahawa kita hanya memakan produk yang sihat dan selamat. Oleh itu, kita akan kaji sedikit tentang Acai Berry dan mengapa ia telah menjadi begitu popular dalam pemakanan kesihatan..
Tetapi hanya segelintir orang menyedari hakikat bahawa Acai Berry dianggap buah. Bukan sebarang buah-buahan, tetapi sebaliknya, buah super dan hebat ,Pertama dijumpai di Amerika Selatan.
Malah, anda hanya perlu membeli produk Acai Berry yang menunjukkan bahawa ia terdiri daripada beri yang dijumpai di Amerika Selatan. Hanya dari Amerika Selatan sahaja,Acai Berry yang memiliki kualiti yang baik dan benar-benar bagusuntuk penghasilan produk yang bagus,sesungguhnya ubat-ubatan tuk melegakan penyakit yang disarankan doktor untuk kesejahteraan kita dan kita akan sembuh selepas mengunakannya. Walaupun ia adalah benar bahawa anda boleh sering mendapat banyak manfaat daripada produk yang ditetapkan oleh doktor, ada yang benar-benar tiada pengganti untuk manfaat semulajadi yang datang dari produk yang adalah semua asli.dan terhasil dari herb.
Ramai orang tertanya-tanya sama ada atau tidak Acai Berry produk berkaitan kesemuanya dibuat oleh syarikat yang sama.Jawapannya ialah bahawa tidak ada, mereka semua tidak dibuat oleh syarikat yang sama. Ini bermakna anda perlu amat berhati-hati apabila anda membeli-belah untuk apa-apa jenis produk Berry Acai. Anda perlu membuat sedikit kajian dan mendapati syarikat-syarikat yang menyediakan tahap tertinggi kualiti kepada produk yang mereka menghasilkan.
Sesuatu yang lain yang perlu diingat adalah hakikat bahawa harga yang anda bayar untuk Acai Berry produk berkaitan sebahagian besarnya akan bergantung kepada sama ada atau tidak anda membeli-belah di kedai khusus atau jika anda membeli-belah dalam talian. Dalam erti kata lain, anda mempunyai banyak pilihan yang berbeza disediakan untuk anda sebagai berkaitan dengan di mana anda membeli jenis produk ini. Dengan menggunakan beberapa akal dan melakukan sedikit kerja detektif, anda bukan sahaja boleh mendapatkan kualiti produk tertinggi, tetapi anda juga mungkin dapat menyelamatkan wang dalam proses.
Acai Berry, Manfaat
Acai Berry, Antioksidan ini, Detox, Makanan Super
Anda mungkin pernah mendengar bahawa mereka yang mengambil Acai Beri sebenarnya boleh mendapatkan beberapa manfaat kesihatan yang berbeza. Walau bagaimanapun, terdapat banyak maklumat yang salah dan kekeliruan mengenai apa yang mereka manfaat sebenarnya. Sebagai contoh, sesetengah orang menganggap bahawa Acai beri membantu mereka kehilangan banyak berat badan semalaman. Yang lain pula menganggap bahawa diet harian Acai beri sebenarnya boleh membantu merendahkan tekanan darah mereka dan membantu meningkatkan fungsi paru-paru mereka. Sesetengah ini manfaat kesihatan Acai berry adalah benar, tetapi ia sangat penting untuk kita memahami dengan tepat apa yang jenis ini khususnya produk yang boleh dan tidak boleh lakukan.
Perkara yang pertama, anda perlu ingat hakikat bahawa beri Acai mempunyai sesuatu yang dipanggil antioksidan. Ini merupakan istilah bahawa ramai orang yang mungkin telah melihat tempat ini, tetapi tidak mungkin itu biasa dengan. Mari kita cuba untuk menerangkan ini dengan cara yang sangat mudah, dan berterus-terang. Setiap hari, kita menyerap pelbagai bahan-bahan toksik ke dalam badan kita. Ini tidak seperti yang serius kerana ia pada mulanya mungkin kedengaran. Walau bagaimanapun, apa yang anda perlu ingat bahawa dari semasa ke semasa semua bahan-bahan toksik yang kecil ini akan menyumbang kepada anda tidak sihat. Dalam erti kata lain, ia banyak seperti enjin yang membina banyak ringan dan lain-lain zarah yang tidak diingini di dalamnya.Apa yang yang antioksidan lakukan merupakan satu perkara yang penting mencuci sistem anda semua bahan-bahan toksik ini.
Sebelum anda berfikir bahawa ini pada dasarnya bermakna bahawa anda akan pergi ke bilik air sepanjang masa, fikirkan sekali lagi. Kami tidak bercakap mengenai apa-apa yang akan menyebabkan kamu banyak ketidakselesaan, atau banyak kebimbangan. Cara dan serangan terhadap kerja adalah jauh lebih halus. Walau bagaimanapun, ramai penyelidik perubatan telah menunjukkan dengan jelas manfaat kesihatan yang boleh diperolehi daripada mengambil bahan-bahan yang mempunyai antioksidan dalam diri mereka.
Untuk mengetahui dengan jelas antioksidan beberapa jenis sebatian sintetik. Kita bercakap tentang semulajadi bahan berasaskan asid amino yang terdapat dalam kuantiti yang tinggi dalam makanan tertentu seperti Acai beri .Itu mungkin salah satu faedah terbesar yang boleh diperolehi daripada memakan produk ini..
Sesuatu yang lain yang perlu diingat adalah hakikat bahawa Acai beri juga akan menyediakan badan anda dengan banyak vitamin dan mineral yang penting. Ia amat mudah untuk anda mendapatkan semua vitamin dan mineral yang anda perlukan dengan hanya mengambil beberapa jenis pil vitamin harian. Justeru hanya dengan mengambil Acai beri sahaja segala keperluan sudah di lengkapi dan ianya adalah benar, ia adalah jauh lebih menguntungkan kepada kesihatan anda secara keseluruhan dan kesejahteraan ,Anda hanya perlu mengambilnya secara berterusan..
GAMAT
Perubatan dengan gamat sememangnya amat sinonim dengan kehidupan seharian kita terutama dalam sejarah perubatan rumpun melayu. Gamat dipercayai telah diamalkan oleh Mahsuri di Langkawi untuk mengekalkan kecantikan wajah dan kekal muda, dan kebaikan gamat bagi mencantikkan wajah dan anti-penuaan kini telah dibuktikan dengan penemuan bahawa gamat kaya dengan kandungan kolagen sama seperti sar
ang burung.
Gamat terdiri daripada 86.8% protein, dan 80% merupakan kolagen amat baik dalam pemulihan luka-luka dan juga bagi rawatan selepas bersalin.
Selain dari kolagen, Gamat juga turut mengandungi 8% Mukopolisakarida (MPS) yang berkesan untuk membantu membesarkan urat darah, dan mengekalkan keanjalan saluran darah dan kelikatan darah lebih rendah. Mukopolisakarida (MPS) juga merupakan anti-trombosis, oleh itu boleh membantu untuk mengawal peringkat tekanan darah. Pesakit dengan dengan tekanan darah yang melebihi kadar normal 130/90 mmHg, berisiko untuk terdedah kepada strok dan lumpuh sekiranya tidak dirawat pada peringkat awal. Banyak testimoni dari pesakit yang menggunakan ubat-ubatan kimia hanya sekadar menurunkan tekanan darah kurang daripada biasa, tetapi akan kembali melonjak naik sekiranya tidak mengambil ubat. Selain itu ada juga yang mengalami dengung dalam telinga sehinggakan sukar untuk berdiri.
Dengan mengamalkan gamat, bagi salur darah yang tersumbat 50% biasanya akan mengambil masa beberapa minggu untuk terbuka sepenuhnya, manakala bagi salur darah yang telah tersumbat 100%, akan mengambil masa lebih sebulan untuk terbuka dengan sepenuhnya. keadaan ini biasanya berlaku kepada pesakit strok dan juga lumpuh, apabila salur darah telah bersih dan terbuka sepenuhnya darah akan kembali mengalir ke otot-otot dan mengembalikan fungsi untuk berjalan dan melakukan kerja-kerja seharian.
Gamat juga mengandungi Kondrotin Sulfat dan Glukosamina (GAGs) unsur yang penting dalam pembentukan tulang rawan, dan merupakan komponen semula jadi dalam tisu sendi yang sihat.Tugasnya ialah untuk membekalkan bahan mentah semula jadi yang diperlukan oleh rawan untuk memperbaiki dan membina semula strukturnya di samping menentang kesan enzim semula jadi yang merosakkan rawan. Tidak seperti NSAIDS dan aspirin, glukosamina bukan sahaja menghilangkan kesakitan tetapi juga membantu membina semula rawan.
Kondroitin paling banyak dijumpai dalam rawan dan bertanggungjawab untuk mempastikan ketahanan rawan. Ia bertindak seperti 'daya penarik air'. Keupayaan kondroitin untuk membendung kehilangan air memberi ketegasan kepada rawan dan bertindak sebagai 'penyerap hentakan'. Kajian menunjukkan keberkesanan meningkat sebanyak 24 peratus apabila rawatan digabungkan dengan glukosamina. Dengan mengamalkan pengambilan Glukosamina dan Kondroitin boleh membantu membina dan membaiki rawan, memperlahankan perkembangan Osteoartritis (OA), melincirkan sendi-sendi, mengurangkan kesakitan sendi-sendi dan rasa kaku, serta meningkatkan keselesaan pergerakan.
ALOE VERA
Lidah Buaya (Aloe Vera) telah dikenal luas masyarakat sebagai tanaman hias dan tanaman berkhasiat obat. Tanaman ini semenjak dahulu telah digunakan sebagai penyubur rambut, penyembuh luka dan untuk perawatan kulit. Lidah buaya dapat ditemukan dengan mudah di kawasan yang berhawa panas, seperti Afrika.
Lidah Buaya (Aloe Vera) saat ini lebih banyak dikembangkan untuk bahan baku industri
farmasi, kosmetik dan makanan serta minuman. Kandungan enzim, asam amino, mineral, vitamin, polisakarida dalam Lidah Buaya membuat tanaman ini berkhasiat obat.
Khasiat dari Lidah Buaya selain sebagai penyubur rambut, penyembuh luka dan perawatan kulit, Lidah Buaya dapat juga di manfaatkan sebagai tanaman berkhasiat obat. Beberapa penyakit yang dapat disembuhkan cacingan, luka bakar, bisul, luka bernanah; amandel, sakit mata, keseleo, kosmetik, jerawat. Bagian dari Lidah Buaya yang berkhasiat obat: daun, bunga dan akar.
Tanaman berkhasiat obat ini dapat di budidayakan dengan sangat mudah.
Khasiat dari Lidah Buaya selain sebagai penyubur rambut, penyembuh luka dan perawatan kulit, Lidah Buaya dapat juga di manfaatkan sebagai tanaman berkhasiat obat. Beberapa penyakit yang dapat disembuhkan cacingan, luka bakar, bisul, luka bernanah; amandel, sakit mata, keseleo, kosmetik, jerawat. Bagian dari Lidah Buaya yang berkhasiat obat: daun, bunga dan akar.
Tanaman berkhasiat obat ini dapat di budidayakan dengan sangat mudah.
Beri / Buah yang mengandungi antioksidan yang tertinggi di seluruh dunia.
Menurunkan berat badan.
Meninggatkan kekuatan dan daya ketahanan.
Menyokong kesihatan penuaan.
Meneutralkan radikal bebas.
Sumber vitamin C, kalsium, besi dan kalium yang bagus.
Menambahkan paras tenaga.
Aktiviti anti-radang.
Melindungi LDL daripada pengoksidaan.
Menguatkan tulang dan sendi.
Memutihkan kulit dan melindungi kulit daripada sinaran matahari.
Mengurangkan tahap kolesterol buruk (LDL)
Menyokong kesihatan saluran darah jantung.
Meningkatkan kekuatan dan imunisasi badan.
APAKAH ITU ANTIOKSIDA?
Antioksida adalah bahan-bahan yang meneutralkan radikal bebas, sebatian-sebatian yang dihasilkan oleh metabolisme dan pendedahan kepada toksin dan sinaran yang membahayakan. Kerosakan radikal bebas menyebabkan perubahan yang berlaku disebabkan oleh peningkatan usia. Ia juga menyebabkan keradangan, kardiovaskular dan merosakkan sistem saraf, fungsi keimunan serta perubahan sel-sel kanser. Tahap aktiviti anti-oksida dalam makanan atau supplemen akan diukur oleh mata ORACnya. Semakin tinggi ORAC, semakin kuatlah aktiviti anti-oksidanya. Graf berikut menunjukkan kekuatan antioksida Maqui Berry yang luar biasa berbanding dengan buah-buahan lain.
Menyokong kesihatan penuaan.
Meneutralkan radikal bebas.
Sumber vitamin C, kalsium, besi dan kalium yang bagus.
Menambahkan paras tenaga.
Aktiviti anti-radang.
Melindungi LDL daripada pengoksidaan.
Menguatkan tulang dan sendi.
Memutihkan kulit dan melindungi kulit daripada sinaran matahari.
Mengurangkan tahap kolesterol buruk (LDL)
Menyokong kesihatan saluran darah jantung.
Meningkatkan kekuatan dan imunisasi badan.
APAKAH ITU ANTIOKSIDA?
Antioksida adalah bahan-bahan yang meneutralkan radikal bebas, sebatian-sebatian yang dihasilkan oleh metabolisme dan pendedahan kepada toksin dan sinaran yang membahayakan. Kerosakan radikal bebas menyebabkan perubahan yang berlaku disebabkan oleh peningkatan usia. Ia juga menyebabkan keradangan, kardiovaskular dan merosakkan sistem saraf, fungsi keimunan serta perubahan sel-sel kanser. Tahap aktiviti anti-oksida dalam makanan atau supplemen akan diukur oleh mata ORACnya. Semakin tinggi ORAC, semakin kuatlah aktiviti anti-oksidanya. Graf berikut menunjukkan kekuatan antioksida Maqui Berry yang luar biasa berbanding dengan buah-buahan lain.
GOJI BERRIES
Sejak berkurun dahulu, khasiat buah Goji Berries sudah diporpularkan di China. Khasiatnya diakui sangat berkesan dalam memperbaiki kemampuan untuk melihat. Saintis moden Cina kini mendapati buah Goji sememangnya berkesan untuk memulihkan penglihatan dalam masa yang singkat. Bagi mereka yang sering mengalami masalah 'Blind Spot' juga disarankan mengambil Goji. Bahan antioksidannya iaitu 'Carotenoids' turut melindungi masalah Degenerasi Makular dan Katarak.
Kolagen untuk kulit sehat, halus, segar, awet muda, menghilangkan keriput dan flek di wajah
Kulit adalah organ terbesar dan terluas pada tubuh manusia, yang berfungsi sebagi pelindung tubuh dari gangguan luar dan sebagai indra peraba. Kulit terdiri dari lapisan Epidermis, Dermis, dan Sub Cutis. Di bawah Sub Cutis adalah lapisan kolagen yang merupakan “the base of the skin”. Pada lapisan ko
lagen terdapat saluran menuju lapisan dermis. Saluran tersebut berfungsi sebagai pipa untuk mengalirkan kolagen ke lapisan dermis sebagai bahan baku pembentukan sel-sel kulit yang baru.
Terjadinya proses penuaanPenuaan adalah proses biologi yang kompleks yang terjadi secara alami dimana kulit mengalami penurunan dalam fungsi dan penampilannya karena faktor usia. Tanda-tanda penuaan antara lain meningkatnya kekasaran kulit, pembentukan kerutan-kerutan, kehilangan elastisitas, dan pembentukan pigmen.
Penuaan merupakan akibat dari penurunan kemampuan tubuh untuk memproduksi sel-sel kulit yang baru. Hal ini terjadi karena tubuh kekurangan kolagen, dimana kolagen merupakan bahan baku utama untuk memproduksi sel-sel kulit.
Seiring dengan meningkatnya usia, maka pembentukan kolagen secara alami oleh tubuh menjadi berkurang dan lambat, sehingga jumlah kolagen yang diperlukan untuk membentuk sel kulit baru menjadi kurang.
Proses penuaan dapat dipengaruhi oleh faktor luar, seperti radiasi UV dari sinar matahari. Radiasi tersebut menyebabkan pembentukan radikal bebas yang membahayakan sel kulit. Hasil study ilmiah menyatakan bahwa sinar matahari dapat meningkatkan pembentukan enzim yang merusak kolagen dan dalam waktu yang sama jumlah gen pembentuk kolagen berkurang.
Oleh karena itu, kolagen merupakan faktor utama yang berperan dalam proses melawan penuaan. Dengan demikian, solusi untuk perawatan kulit dan mencegah penuaan dini adalah dengan mengkonsumsi nutrisi untuk biosintesa kolagen. Nutrisi tersebut adalah kolagen serbuk kolagen hidrolisat murni.yang merupakan 100% kolagen.
Perawatan kulit dengan kolagen Alpha Gel
Untuk mendapatkan kulit yang kenyal, lembut dan awet muda, minumlah secret sebanyak 2 sudu besar setiap pagi dan malam.(dua kali sehari)
MADU
“Dan Tuhan mu
mewahyukan kepada lebah; “…kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu)”. Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat PENAWAR yang menyembuhkan manusia. Sesungguhnya pada yang demikian terdapat tanda-tanda bagi orang yang memikirkan”
Fungsi Madu Dan Peranannya.
Meningkatkan kadar serapan kalsium dalam badan
Dapat meningkatkan hemoglobin dan dapat mencegah dari serangan anemia.
Bila dicampurkan sedikit cuka ia dapat merawat arthirik sendi.
Kegunaan madu secara luaran juga dapat mempercepatkan lagi proses penyembuhan.
Dapat meningkatkan pengeluaran gastrointestinal untuk merawat ulcer.
Sumber laxative yang natural dan lembut.
Sumber utama vitamin dan mineral yang kaya.
Sumber tenaga yang hebat dan semulajadi tidak seperti gula pasir yang memudaratkan
NOTA: Madu asli mengandungi enzim-enzim hidup yang amat diperlukan manusia untuk meningkatkan fungsi tubuh badan ke tahap optima.
Seperti mana kandungan-kandungan yang dihasilkan lebah iaitu madu, royal jelly, bee pollen, propolis terdapat bahan-bahan hebat yang tidak dapat dikenal pasti. Lebih menarik lagi, bahan-bahan ini tidak boleh ditiru atau dihasilkan secara sintetik oleh makmal. Ini bermakna madu tidak boleh dihasilkan oleh makmal secara olahan kimia. Madu hanya boleh didapati pada sarang lebah itu sendiri.
Khasiat madu lebah telah disebutkan dalam Al-Quran, surat An Nahl ayat 68-69 di mana Allah berfirman:
“Dan Tuhanm
u mewahyukan kepada lebah; “…kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu)”. Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat PENAWAR yang menyembuhkan manusia. Sesungguhnya pada yang demikian terdapat tanda-tanda bagi orang yang memikirkan”
KHASIAT MADU ASLI YANG TELAH TERBUKTI
A) MENGEMBALIKAN KEKUATAN TUBUH
Memulih, menyegar dan menambah tenaga tubuh badan.
Memulihkan sel-sel urat besar.
Menjaga dan mengimbangi kekuatan badan.
Merangsang tenaga batin.
B) MEMBERSIH DAN MENAMBAH DARAH.
Memulihkan kembali bekuan darah dan membetulkan pengaliran darah.
Membersihkan lapisan darah dan darah menjadi bersih.
Mengimbangi kandungan lemak dan membuat janlung aktif.
Menghilangkan rasa kebas-kebas dan mengurangkan tekanan darah tinggi.
KELEBIHAN
1. BAYI/KANAK-KANAK:
Membantu pertumbuhan janin dan bayi dari segi fizikal dan mental.
Menyembuh dengan segera cirit-birit.
Mengelak daripada cacing perosak dalam perut.
Mengeluarkan lendir dalam badan bayi dan menguatkan minda kanak-kanak.
2. REMAJA:
Membantu menyempurnakan kesihatan berkekalan.
3. WANITA:
Menambah kejelitaan rupa paras yang asli dan tubuh badan yang menarik.
Mempunyai kulit yang halus, bersih dan berseri-seri.
4. LELAKI:
Tampan dengan kekuatan asli dan kelihatan lebih muda.
Menguatkan tenaga batin.
5. PENGIDAP KENCING MANIS (DIABETIS):
Menstabilkan kandungan gula dala darah. (Gantikan gula kepada madu lebah)
6.UNTUK SEMUA:
Mengelak dari kegemukan yang tidak terkawal.
Memudahkan proses penghadapan dan lawas buang air.
Memulihkan penyakit berpanjangan.
Menguatkan jantung, buah pinggang dan badan.
Menyembuhkan penyakit dalam perut.
Mempercepatkan luka atau kesan pembedahan sembuh.
Memulihkan batuk dan lelah.
Menghindarkan badan letih dan lesu.
Kurangkan kesakitan bila datang haid.
Baik untuk perempuan bersalin.
Membantu/menerangkan pemandangan.
"MIRACLE ANTIBI0TIK"
KEAJAIBAN MADU SANG LEBAH
Setiap kali penggunaan Madu Lebah, mulakan dengan Bismillah...
disambung dengan Solawat ke atas Nabi Junjungan 3 kali. Gunakan
dengan penuh yakin.
KhasiaT MadU LebaH
"Dan Tuhanmu mewahyukan kepada lebah, "Buatlah sarang-sarang di bukit-bukit, di pohon-pohon kayu, dan di tempat-tempat yang dibikin manusia," kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu). Dari perut lebah itu keluar minuman (madu)
yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat obat yang menyembuh
yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat obat yang menyembuh
kan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Tuhan) bagi orang-orang yang memikirkan." (QS. An-Nahl: 68-69)
BIJI ANGGUR .
Selama ini orang mengenal anggur sebagai buah yang enak dan menyehatkan. Tahukah Anda, makan anggur sekaligus bijinya ternyata jauh lebih berkhasiat karena kandungan antioksidannya yang mampu meredam risiko kanker kulit?
Sebagian orang pasti berpikir dua kali jika diajak makan anggur dengan bijinya sekaligus. Mungkin terasa aneh karena selama ini orang sengaja membuang bijinya.
Selama ini orang mengenal anggur sebagai buah yang enak dan menyehatkan. Tahukah Anda, makan anggur sekaligus bijinya ternyata jauh lebih berkhasiat karena kandungan antioksidannya yang mampu meredam risiko kanker kulit?
Sebagian orang pasti berpikir dua kali jika diajak makan anggur dengan bijinya sekaligus. Mungkin terasa aneh karena selama ini orang sengaja membuang bijinya.
Bahkan, saat sedang asyik menikmati, akan merasa risih jika ada biji yang tersangkut, dan spontan melepehnya. Tak heran, orang lebih mencari buah anggur dengan sedikit atau tanpa biji.
Mulai sekarang, buang rasa enggan itu. Pasalnya, berbagai penelitian mengungkapkan, selain kaya antioksidan, anggur potensial dikembangkan sebagai solusi alami anticancer, terutama meredam kelainan sel kulit akibat terpapar sinar matahari. Artinya, seperti kulit dan daging buahnya, biji-biji anggur pun berlimpah senyawa berkhasiat.
Itulah kesimpulan peneliti dari Universitas Alabama, Amerika Serikat, terhadap tikus percobaan. Dalam risetnya, sekelompok tikus tanpa bulu diekspos sinar ultraviolet (UV). Beberapa diberi makanan tambahan (ekstrak) mengandung bahan kimia berasal dari biji anggur (grape seed proanthocyanidins/GSPs), sedangkan tikus lain diberikan makanan biasa tanpa suplemen.
Berdasarkan pengamatan dan hasil tes laboratorium, tikus yang diberi tambahan ekstrak GSPs bereaksi positif dan cukup efektif menghambat pengaruh buruk UV, yang bisa mencetuskan zat karsinogenik (pencetus kanker). Tumor yang ada di tubuh tikus-tikus itu 78 persen lebih kecil daripada yang tidak diberi ekstrak biji anggur.
Tekan pembentukan estrogen
Dalam presentasi yang disampaikan Dr Santosh K Katiyar dalam suatu konferensi tahunan American Chemical Society, disebutkan bahwa GSPs memiliki antioksidan aktif. Seperti diketahui, sinar UV bisa menghambat sistem kekebalan dan masalah tersebut bisa dihindari berkat GSPs.
Ia menganjurkan konsumsi ekstrak GSPs secara teratur sebagai suplemen harian untuk meningkatkan imunitas tubuh dari serangan radikal bebas sekaligus menekan risiko dan menghindari bahaya kanker kulit.
Sementara itu, peneliti Shiuan Chen PhD dari Beckman Research Institute of the City of Hope menjelaskan bahwa jus anggur (dengan bijinya) efektif menekan pertumbuhan sel cancer dengan mencegah sintesis hormon estrogen yang berperan besar dalam perkembangan cancer payudara.
Melalui tes laboratorium, jus buah dan biji anggur terbukti mampu menghentikan produksi hormon estrogen dalam sel. Penelitian terakhir menggunakan tikus yang ditanami sel tumor menunjukkan, ukuran tumor tikus yang diberi 0,5 mililiter jus anggur selama lima minggu hanya sepertiga dari yang tidak diberi jus anggur. Penelitian tahun lalu menunjukkan, ekstrak anggur merah (bukan anggur putih) mengandung senyawa yang sama dengan yang ada di jus anggur dan dapat menekan pembentukan estrogen.
Pilih warna gelap
Di dalam negeri memang belum ada penelitian resmi, barangkali karena negeri kita bukan penghasil dan pengeluaranggur besar. Namun, secara empiris, diakui manfaat biji dan buah anggur bagi kesihatan.
Hal itu seperti diungkapkan Pudji Rahayu, pengembang tanaman obat di Depok, Jawa Barat. Sudah lama ia memanfaatkan biji anggur sebagai campuran jus untuk ramuan peningkat daya tahan tubuh.
”Tak usah banyak-banyak, cukup lima sampai sepuluh butir buah anggur jika dijadikan campuran buah atau herba lain. Sebaiknya pilih yang berwarna gelap, seperti ungu dan biru, karena bijinya lebih banyak. Cara ini memudahkan bagi yang kemampuan mengunyahnya mulai berkurang, terutama kaum usia lanjut,” katanya.
Meski begitu, perlu diperhatikan bahwa mengonsumsi anggur bersama kulit buah dan bijinya bisa membuat iritasi pada penderita gangguan lambung. Karena itu, bila pencernaan Anda termasuk sensitif, sebaiknya jangan mengosumsi ketika perut kosong. Latihlah pencernaan Anda dengan mengosumsinya dalam jumlah terbatas sambil mengamati reaksinya.
Jadi, mulai sekarang tentu tak ada alasan lagi untuk menolak makan anggur bersama kulit dan bijinya karena lebih bermanfaat dan berkhasiat.
Mulai sekarang, buang rasa enggan itu. Pasalnya, berbagai penelitian mengungkapkan, selain kaya antioksidan, anggur potensial dikembangkan sebagai solusi alami anticancer, terutama meredam kelainan sel kulit akibat terpapar sinar matahari. Artinya, seperti kulit dan daging buahnya, biji-biji anggur pun berlimpah senyawa berkhasiat.
Itulah kesimpulan peneliti dari Universitas Alabama, Amerika Serikat, terhadap tikus percobaan. Dalam risetnya, sekelompok tikus tanpa bulu diekspos sinar ultraviolet (UV). Beberapa diberi makanan tambahan (ekstrak) mengandung bahan kimia berasal dari biji anggur (grape seed proanthocyanidins/GSPs), sedangkan tikus lain diberikan makanan biasa tanpa suplemen.
Berdasarkan pengamatan dan hasil tes laboratorium, tikus yang diberi tambahan ekstrak GSPs bereaksi positif dan cukup efektif menghambat pengaruh buruk UV, yang bisa mencetuskan zat karsinogenik (pencetus kanker). Tumor yang ada di tubuh tikus-tikus itu 78 persen lebih kecil daripada yang tidak diberi ekstrak biji anggur.
Tekan pembentukan estrogen
Dalam presentasi yang disampaikan Dr Santosh K Katiyar dalam suatu konferensi tahunan American Chemical Society, disebutkan bahwa GSPs memiliki antioksidan aktif. Seperti diketahui, sinar UV bisa menghambat sistem kekebalan dan masalah tersebut bisa dihindari berkat GSPs.
Ia menganjurkan konsumsi ekstrak GSPs secara teratur sebagai suplemen harian untuk meningkatkan imunitas tubuh dari serangan radikal bebas sekaligus menekan risiko dan menghindari bahaya kanker kulit.
Sementara itu, peneliti Shiuan Chen PhD dari Beckman Research Institute of the City of Hope menjelaskan bahwa jus anggur (dengan bijinya) efektif menekan pertumbuhan sel cancer dengan mencegah sintesis hormon estrogen yang berperan besar dalam perkembangan cancer payudara.
Melalui tes laboratorium, jus buah dan biji anggur terbukti mampu menghentikan produksi hormon estrogen dalam sel. Penelitian terakhir menggunakan tikus yang ditanami sel tumor menunjukkan, ukuran tumor tikus yang diberi 0,5 mililiter jus anggur selama lima minggu hanya sepertiga dari yang tidak diberi jus anggur. Penelitian tahun lalu menunjukkan, ekstrak anggur merah (bukan anggur putih) mengandung senyawa yang sama dengan yang ada di jus anggur dan dapat menekan pembentukan estrogen.
Pilih warna gelap
Di dalam negeri memang belum ada penelitian resmi, barangkali karena negeri kita bukan penghasil dan pengeluaranggur besar. Namun, secara empiris, diakui manfaat biji dan buah anggur bagi kesihatan.
Hal itu seperti diungkapkan Pudji Rahayu, pengembang tanaman obat di Depok, Jawa Barat. Sudah lama ia memanfaatkan biji anggur sebagai campuran jus untuk ramuan peningkat daya tahan tubuh.
”Tak usah banyak-banyak, cukup lima sampai sepuluh butir buah anggur jika dijadikan campuran buah atau herba lain. Sebaiknya pilih yang berwarna gelap, seperti ungu dan biru, karena bijinya lebih banyak. Cara ini memudahkan bagi yang kemampuan mengunyahnya mulai berkurang, terutama kaum usia lanjut,” katanya.
Meski begitu, perlu diperhatikan bahwa mengonsumsi anggur bersama kulit buah dan bijinya bisa membuat iritasi pada penderita gangguan lambung. Karena itu, bila pencernaan Anda termasuk sensitif, sebaiknya jangan mengosumsi ketika perut kosong. Latihlah pencernaan Anda dengan mengosumsinya dalam jumlah terbatas sambil mengamati reaksinya.
Jadi, mulai sekarang tentu tak ada alasan lagi untuk menolak makan anggur bersama kulit dan bijinya karena lebih bermanfaat dan berkhasiat.
BUAH DELIMA
Delima digelar `super fruit` mengandungi antioksidan yang unggul diterajui asid ellagik yang berupaya melindungi kalenjar prostat, payu dara, organ paru-paru dan jantung.
Boleh menghalang pembentukan plaque yang melonggok dalam salur darah arteri, mengurangkan aras LDL atau kolesterol jahat, mencegah kemerosotan rawan dan melambatkan proses degenerasi sistem saraf dan otak.
Delima digelar `superfruit` mengandungi antioksidan yang unggul diterajui oleh asid ellagik yang berupaya melindungi kalenjar prostat, payu dara, organ paru-paru dan jantung atau sistem kardiovaskular. Kajian menunjukan delima boleh memusnahkan sel kanser payu dara tanpa memudaratkan sel sihat dan menghalang sel kanser payu dara membentuk.
Kajian keatas tikus makmal menunjukan delima merencat pembentukan kanser paru-paru, melambatkan pertumbuhan kanser prostat. Dalam kajian yang melibatkan 50 pesakit kanser prostat, pengambilan delima menstabilkan aras PSA.
Pengambilan delima boleh menghalang pembentukan plaque daripada melonggok dalam salurdarah arteri, mengurangkan aras LDL atau kolesterol jahat dan meningkatkan aras HDL atau kolesterol baik. Delima boleh menurunkan tekanan sistolik sehingga 5 peratus. Fakta ini amat membantu dalam pengawalan penyakit jantung atau sistem kardiovaskular.
Kajian juga menunjukan delima boleh mencegah dan melambatkan penyakit nyayuk atau penyakit Alzheimer. Dalam satu kajian tikus yang dibiak untuk mengalami penyakit Alzheimer telah diberi delima dan didapati plaque amiloid dalam otak tikus itu kurang dan melaksanakan tugas minda lebih cergas berbanding tkus kawalan.
Beberapa kajian menunjukan delima boleh mengurangkan pembentukan plaque gigi, mencegah kemerosotan rawan dan menghalang radang sendi. Pengambilan delima oleh ibu mengandung boleh melindungi otak neonate daripada rosak selepas tercedera.
MAQUI BERRY
KHASIAT MAQUI BERRY
Beri / Buah yang mengandungi antioksidan yang tertinggi di seluruh dunia.
Menurunkan berat badan.
Meninggatkan kekuatan dan daya ketahanan.
Menyokong kesihatan penuaan.
Meneutralkan radikal bebas.
Sumber vitamin C, kalsium, besi dan kalium yang bagus.
Menambahkan paras tenaga.
Aktiviti anti-radang.
Melindungi LDL daripada pengoksidaan.
Menguatkan tulang dan sendi.
Memutihkan kulit dan melindungi kulit daripada sinaran matahari.
Mengurangkan tahap kolesterol buruk (LDL)
Menyokong kesihatan saluran darah jantung.
Meningkatkan kekuatan dan imunisasi badan.
APAKAH ITU ANTIOKSIDA?
Antioksida adalah bahan-bahan yang meneutralkan radikal bebas, sebatian-sebatian yang dihasilkan oleh metabolisme dan pendedahan kepada toksin dan sinaran yang membahayakan. Kerosakan radikal bebas menyebabkan perubahan yang berlaku disebabkan oleh peningkatan usia. Ia juga menyebabkan keradangan, kardiovaskular dan merosakkan sistem saraf, fungsi keimunan serta perubahan sel-sel kanser. Tahap aktiviti anti-oksida dalam makanan atau supplemen akan diukur oleh mata ORACnya. Semakin tinggi ORAC, semakin kuatlah aktiviti anti-oksidanya. Graf berikut menunjukkan kekuatan antioksida Maqui Berry yang luar biasa berbanding dengan buah-buahan lain.
MANGGIS
Manggis atau nama saintifiknya (Garcinia mangostana) adalah tumbuhan tropika malar hijau dan dipercayai berasal dari Asia Tenggara. Pokok manggis boleh tumbuh daripada 7 hingga 25 meter dan menghasilkan buah berwarna ungu pekat yang boleh dimakan. Buah manggis dikenali sebagai “ratu segala buah” sementara buah durian (Durio spp.) dikenali sebagai “raja segala buah”.
Gambar ini ialah buah Manggis Thailand yang saya beli di pasar malam Simpang Empat Perlis. Bulan Jun ini banyak buah manggis Siam masuk,
Terdapat juga spesis/subspesis lain seperti berikut: Garcinia mangostana, Garcinia pedunculata, Roxburgh, Garcinia Kydia, Roxburgh, Garcinia indica, Choisy (Garcinia purpurea), Roxburgh; Brindonia indica dan DuPetit-Thouars.
Manggis antara tumbuhan yang lambat tumbuh dan tumbuhan tropika. Ia sensitif dan tidak mampu hidup pada suhu di bawah 40F atau lebih dari 100F, biji benih mati pada 45F.
Orang Barat telah mengkaji buah ini dan mengkomesialkan dan mereka menghasilkan jutaan ringgit. Waktu kita makan sahaja dan kulitnya kita buang, tetapi khasiat buah ini terletak banyak pada kulitnya. Walaupun rasa kelat dan pahit, tetapi ia mengandungi banyak khasiat.
Khasiat dan kegunaan
Buah manggis kaya dengan Xanthones yang merupakan sejenis antikoksida. Buah ini dikatakan boleh membantu memulihkan sistem imunisasi badan.
Kulit buah manggis telah digunakan secara meluas di India sebagai ubat cirit-birit. Kulit buah manggis sekitar suku inci tebal dan mengandungi cecair amat pengering (astringent), yang mana, pada musim hujan, menghasilkan cecair melekit kekuningan, yang merupakan sejenis (gamboge). Orang orang Cina menggunakan kulit pokok sebagai sumber pewarna hitam, dan turut juga digunakan bagi mengubat cirit-birit.
Buah manggis terkenal kerana sedap dan enak dimakan mentah. Buah manggis mempunyai kulit tebal yang tidak boleh dimakan dan mempunyai isi yang putih dan manis. Kulit manggis mempunyai pewarna/getah yang sukar hilang sekiranya terkena baju.
Kandungan Kulit Manggis
Kulit manggis mempunya tanin, resin, dan crystallizable mangostine (C20H22O5., membentuk sisik kuning keemasan, tanpa rasa, cair pada 190° C. (374° F.), mudah larut dalam alkohol atau ether, tidak larut dalam air. Sulingan asas lead acetate boleh dihasilkan dari larutan alkoholnya. Pelarutannya dalam alkali mengurangkan larutan emas dan perak.
Buah manggis mengandungi asid malic menjadikan isinya berasid. Kandungan getah yang terhasil dari pokoknya telah disiasat pada 1858, oleh N. Reitler di makmal Wittstein (Vierteljahresschr. f. prakt. Pharm., Vol. VII, p. 170), dan didapati mengandungi 88 peratus resin, larut dalam alkohol atau ether.
Penggunaan amonia memisahkannya kepada bahagian resin larut dan tidak larut. Bagi spesies Garcinia purpurea, terdapat Kokum butter dalam biji benihnya sehingga 30 peratus, dan kebanyakannya terdiri dari tristearin dan oleic glycerides dan asid myristic (Jahresb. der Pharm., 1896, p. 71).
Kulit buah manggis agak keras dan dengan garispusat 4-6 cm. Buah manggis terdiri daripada isi warna putih yang berukur garispusat 3-5 cm. Bergantung kepada saiz dan masak, ia mungkin berbiji.
Rasa manggis boleh dibandingkan dengan strawberi putik dengan rasa-rasa manis limau. Buah manggis jarang dijual di negara Barat kecuali di kedai runcit Asia. Kulit manggis menghasilkan warna merah, dan amat sukar ditanggalkan.
Cara Makan
Manggis dibuka dengan mengopek bukannya dipotong. Buah manggis dipegang dengan kedua belah tangan, ditekan perlahan-lahan sehingga kulitnya terbelah. Selepas itu, ia mudah untuk membuka dan mengambil isinya.
” Saya bila makan, gigit sedikit bahagian dalam kulitnya, rasa memang kelat, tetapi puas, lepas tu baru makan isi yang manis, dalam sekelip mata rasa pahit hilang” itu pengalaman makan kulit manggis segar.
Kulit manggis dihiris & jemur hingga kering untuk dijadikan serbuk. Masuk dalam capsule.Ambil setiap hari. Di Amerika mereka membuat Jus dan menjualnya serata dunia termasuk Malaysia, dan heboh dalam blog dan ramai yang berniaga dalam internet menjual jus buah manggis.
Khasiat Kulit Manggis
1. Memberi tenaga)
2. Prevents inflammation
3. Mencegah sakit urat saraf
4. Mencegah Ulcer
5. Mencegah kemurungan
6. Mencegah kegelisahan/panik/cemas)
7. Mencegah kanser
8. Tingkat system pertahanan badan
9. Awet Muda
10. Membuang toksid dalam badan
11. Membunuh kuman
12. Mencegah kulat
13. Mencantikan kulit
14. Membuang kolesterol dalam badan
15. Untuk kesihatan jantung
16. Mengurang tekanan darah tinggi
17. Kurangkan gula dalam darah
18. Kuruskan badan
19. Cegah batu karang
20. Mengimbangi seluruh badan.
Caranya Menggunakan kulit manggis
1. Ambil buah manggis
2. Kupas
3. Isi dia enak di makan
4. Kalau sebelum ni kulit kita buang je tapi la ni jangan, ambil kulit dia, hiris macam asam keping dan jemur sampai kering
5. Bila nak guna, ambil air panas, 2 3 hirisan kulit manggis direndam. Sedia di minum apabila menjadi suam.
6. Warna air akan bertukar sedikit ungu. Rasa air sedikit kelat tetapi enak.
Nota : Jarang kita jumpa ulat dalam buah manggis, walaupun ada buruk tetapi tiada ulat, itu rahsia buah ini.
Semoga info ini memberi manafaat pada anda semua.
Manggis antara tumbuhan yang lambat tumbuh dan tumbuhan tropika. Ia sensitif dan tidak mampu hidup pada suhu di bawah 40F atau lebih dari 100F, biji benih mati pada 45F.
Orang Barat telah mengkaji buah ini dan mengkomesialkan dan mereka menghasilkan jutaan ringgit. Waktu kita makan sahaja dan kulitnya kita buang, tetapi khasiat buah ini terletak banyak pada kulitnya. Walaupun rasa kelat dan pahit, tetapi ia mengandungi banyak khasiat.
Khasiat dan kegunaan
Buah manggis kaya dengan Xanthones yang merupakan sejenis antikoksida. Buah ini dikatakan boleh membantu memulihkan sistem imunisasi badan.
Kulit buah manggis telah digunakan secara meluas di India sebagai ubat cirit-birit. Kulit buah manggis sekitar suku inci tebal dan mengandungi cecair amat pengering (astringent), yang mana, pada musim hujan, menghasilkan cecair melekit kekuningan, yang merupakan sejenis (gamboge). Orang orang Cina menggunakan kulit pokok sebagai sumber pewarna hitam, dan turut juga digunakan bagi mengubat cirit-birit.
Buah manggis terkenal kerana sedap dan enak dimakan mentah. Buah manggis mempunyai kulit tebal yang tidak boleh dimakan dan mempunyai isi yang putih dan manis. Kulit manggis mempunyai pewarna/getah yang sukar hilang sekiranya terkena baju.
Kandungan Kulit Manggis
Kulit manggis mempunya tanin, resin, dan crystallizable mangostine (C20H22O5., membentuk sisik kuning keemasan, tanpa rasa, cair pada 190° C. (374° F.), mudah larut dalam alkohol atau ether, tidak larut dalam air. Sulingan asas lead acetate boleh dihasilkan dari larutan alkoholnya. Pelarutannya dalam alkali mengurangkan larutan emas dan perak.
Buah manggis mengandungi asid malic menjadikan isinya berasid. Kandungan getah yang terhasil dari pokoknya telah disiasat pada 1858, oleh N. Reitler di makmal Wittstein (Vierteljahresschr. f. prakt. Pharm., Vol. VII, p. 170), dan didapati mengandungi 88 peratus resin, larut dalam alkohol atau ether.
Penggunaan amonia memisahkannya kepada bahagian resin larut dan tidak larut. Bagi spesies Garcinia purpurea, terdapat Kokum butter dalam biji benihnya sehingga 30 peratus, dan kebanyakannya terdiri dari tristearin dan oleic glycerides dan asid myristic (Jahresb. der Pharm., 1896, p. 71).
Kulit buah manggis agak keras dan dengan garispusat 4-6 cm. Buah manggis terdiri daripada isi warna putih yang berukur garispusat 3-5 cm. Bergantung kepada saiz dan masak, ia mungkin berbiji.
Rasa manggis boleh dibandingkan dengan strawberi putik dengan rasa-rasa manis limau. Buah manggis jarang dijual di negara Barat kecuali di kedai runcit Asia. Kulit manggis menghasilkan warna merah, dan amat sukar ditanggalkan.
Cara Makan
Manggis dibuka dengan mengopek bukannya dipotong. Buah manggis dipegang dengan kedua belah tangan, ditekan perlahan-lahan sehingga kulitnya terbelah. Selepas itu, ia mudah untuk membuka dan mengambil isinya.
” Saya bila makan, gigit sedikit bahagian dalam kulitnya, rasa memang kelat, tetapi puas, lepas tu baru makan isi yang manis, dalam sekelip mata rasa pahit hilang” itu pengalaman makan kulit manggis segar.
Kulit manggis dihiris & jemur hingga kering untuk dijadikan serbuk. Masuk dalam capsule.Ambil setiap hari. Di Amerika mereka membuat Jus dan menjualnya serata dunia termasuk Malaysia, dan heboh dalam blog dan ramai yang berniaga dalam internet menjual jus buah manggis.
Khasiat Kulit Manggis
1. Memberi tenaga)
2. Prevents inflammation
3. Mencegah sakit urat saraf
4. Mencegah Ulcer
5. Mencegah kemurungan
6. Mencegah kegelisahan/panik/cemas)
7. Mencegah kanser
8. Tingkat system pertahanan badan
9. Awet Muda
10. Membuang toksid dalam badan
11. Membunuh kuman
12. Mencegah kulat
13. Mencantikan kulit
14. Membuang kolesterol dalam badan
15. Untuk kesihatan jantung
16. Mengurang tekanan darah tinggi
17. Kurangkan gula dalam darah
18. Kuruskan badan
19. Cegah batu karang
20. Mengimbangi seluruh badan.
Caranya Menggunakan kulit manggis
1. Ambil buah manggis
2. Kupas
3. Isi dia enak di makan
4. Kalau sebelum ni kulit kita buang je tapi la ni jangan, ambil kulit dia, hiris macam asam keping dan jemur sampai kering
5. Bila nak guna, ambil air panas, 2 3 hirisan kulit manggis direndam. Sedia di minum apabila menjadi suam.
6. Warna air akan bertukar sedikit ungu. Rasa air sedikit kelat tetapi enak.
Nota : Jarang kita jumpa ulat dalam buah manggis, walaupun ada buruk tetapi tiada ulat, itu rahsia buah ini.
Semoga info ini memberi manafaat pada anda semua.
Selama ini orang mengenal anggur sebagai buah yang enak dan menyehatkan. Tahukah Anda, makan anggur sekaligus bijinya ternyata jauh lebih berkhasiat karena kandungan antioksidannya yang mampu meredam risiko kancer kulit?
Sebagian orang pasti berpikir dua kali jika diajak makan anggur dengan bijinya sekaligus. Mungkin terasa aneh karena selama ini orang sengaja membuang bijinya. Bahkan, saat sedang asyik menikmati, akan merasa risih jika ada biji yang tersangkut, dan spontan melepehnya. Tak heran, orang lebih mencari buah anggur dengan sedikit atau
tanpa biji.
tanpa biji.
Mulai sekarang, buang rasa enggan itu. Pasalnya, berbagai penelitian mengungkapkan, selain kaya antioksidan, anggur potensial dikembangkan sebagai solusi alami anticancer, terutama meredam kelainan sel kulit akibat terpapar sinar matahari. Artinya, seperti kulit dan daging buahnya, biji-biji anggur pun berlimpah senyawa berkhasiat.
Itulah kesimpulan peneliti dari Universitas Alabama, Amerika Serikat, terhadap tikus percobaan. Dalam risetnya, sekelompok tikus tanpa bulu diekspos sinar ultraviolet (UV). Beberapa diberi makanan tambahan (ekstrak) mengandung bahan kimia berasal dari biji anggur (grape seed proanthocyanidins/GSPs), sedangkan tikus lain diberikan makanan biasa tanpa suplemen.
Berdasarkan pengamatan dan hasil tes laboratorium, tikus yang diberi tambahan ekstrak GSPs bereaksi positif dan cukup efektif menghambat pengaruh buruk UV, yang bisa mencetuskan zat karsinogenik (pencetus kancer). Tumor yang ada di tubuh tikus-tikus itu 78 persen lebih kecil daripada yang tidak diberi ekstrak biji anggur.
Tekan pembentukan estrogen
Dalam presentasi yang disampaikan Dr Santosh K Katiyar dalam suatu konferensi tahunan American Chemical Society, disebutkan bahwa GSPs memiliki antioksidan aktif. Seperti diketahui, sinar UV bisa menghambat sistem kekebalan dan masalah tersebut bisa dihindari berkat GSPs.
Ia menganjurkan konsumsi ekstrak GSPs secara teratur sebagai suplemen harian untuk meningkatkan imunitas tubuh dari serangan radikal bebas sekaligus menekan risiko dan menghindari bahaya kancer kulit.
Sementara itu, peneliti Shiuan Chen PhD dari Beckman Research Institute of the City of Hope menjelaskan bahwa jus anggur (dengan bijinya) efektif menekan pertumbuhan sel cancer dengan mencegah sintesis hormon estrogen yang berperan besar dalam perkembangan cancer payudara.
Melalui tes laboratorium, jus buah dan biji anggur terbukti mampu menghentikan produksi hormon estrogen dalam sel. Penelitian terakhir menggunakan tikus yang ditanami sel tumor menunjukkan, ukuran tumor tikus yang diberi 0,5 mililiter jus anggur selama lima minggu hanya sepertiga dari yang tidak diberi jus anggur. Penelitian tahun lalu menunjukkan, ekstrak anggur merah (bukan anggur putih) mengandung senyawa yang sama dengan yang ada di jus anggur dan dapat menekan pembentukan estrogen.
Pilih warna gelap
Di dalam negeri memang belum ada penelitian resmi, barangkali karena negeri kita bukan penghasil dan pengeluaranggur besar. Namun, secara empiris, diakui manfaat biji dan buah anggur bagi kesihatan.
Hal itu seperti diungkapkan Pudji Rahayu, pengembang tanaman obat di Depok, Jawa Barat. Sudah lama ia memanfaatkan biji anggur sebagai campuran jus untuk ramuan peningkat daya tahan tubuh.
”Tak usah banyak-banyak, cukup lima sampai sepuluh butir buah anggur jika dijadikan campuran buah atau herba lain. Sebaiknya pilih yang berwarna gelap, seperti ungu dan biru, kerana bijinya lebih banyak. Cara ini memudahkan bagi yang kemampuan mengunyahnya mulai berkurang, terutama kaum usia lanjut,” katanya.
Meski begitu, perlu diperhatikan bahwa mengonsumsi anggur bersama kulit buah dan bijinya bisa membuat iritasi pada penderita gangguan lambung. Karena itu, bila pencernaan Anda termasuk sensitif, sebaiknya jangan mengosumsi ketika perut kosong. Latihlah pencernaan Anda dengan mengosumsinya dalam jumlah terbatas sambil mengamati reaksinya.Jadi, mulai sekarang tentu tak ada alasan lagi untuk menolak makan anggur bersama kulit dan bijinya karena lebih bermanfaat dan berkhasiat.
PELBAGAI MULTIVITAMIN
No comments:
Post a Comment