CalsiMax Plus



CALSIMAX PLUS

N-CalsiMax Plus adalah satu produk bagi mrnjaga kesihatan tulang, sendi dan gigi. Produk ini penting bagi manusia dalam menjalankan aktiviti harian atau aktiviti lasak. Kesihatan tulang, sendi dan gigi yang sempurna penting bagi kesihatan dan pergerakan yang lancar. Mengandungi kologen, Folic Acid, Phosphorus, Protein, Kalsium, Magnesium, Zink, Omega 3, Vitamin D, Vitamin K, Vitamin C, Vitamin B6 dan B
12. 


Peringatan : Wanita hamil, wanita ketika haid, dan kanak-kanak bawah 12 tahun tidak disarankan untuk mengambil minuman ini.
Kebaikan N-Calsimax
1. Membekalkan tenaga
2. Sesuai untuk kencing manis
3. Menguatkan tulang
4. Menguatkan gigi
5. Membina tisu badan, enzim dan hormon.


COLLEGEN 

Kolagen merupakan struktur protein yang berfungsi sebagai :
1-Perekat dalam badan
2-Ia memberikan struktur kepada badan, melindungi dan menyokong tisu-tisu lembut serta menyambungkannya dengan tulang badan.
3-Ketika usia remaja dan awal 20-an, terdapat pertumbuhan hormon yang aktif bagi menyokong pertumbuhan struktur dan menggalakkan perkembangan otot, tendon dan ligamen.
4-Kolagen digunakan untuk menghasilkan protein bagi membantu pertumbuhan ini serta mengaktifkan penjanaan semula sel- sel badan baru.


Apa pula Kelebihan kolagen ? Kajian klinikal telah menunjukkan keberkesanan kolagen dalam :
-mengurangkan bilangan, kepadatan dan kejelasan kedutan
-memastikan keanjalan dan kesegaran kulit.

Bagaimana pun tahukah anda bahawa kolagen yang merupakan 1/3 protein yang terdapat dalam badan kita mengalami penyusutan apabila umur kita semakin meningkat.
Lihat kadar penyusutan di bawah:
Jangkaan kadar kehilangan kolagen
Umur Peratus
25 tahun 1.50%
45 tahun 30%

Khasiatnya..

Melaraskan BERAT BADAN dan HORMON, peningkatan PAYUDARA
Anti-bakteria, membuang TOKSIN
Menghilangkan SEMBELIT
Mengurangkan tekanan darah tinggi dan hypotension
MENCANTIKKAN KULIT, MELICIN dan MENEGANGKAN kulit serta PAYUDARA (anti penuaan)
Memulihara sel-sel kulit mati (JERAWAT)
Menormalkan fungsi kelenjar tiroid
Memperbaiki masalah KULIT dan RAMBUT, mengurangkan KEDUTAN, TEMPAT HITAM, SELULIT DAN JERAWAT
Membantu meningkatkan METABOLISME
Meningkatkan fungsi stomatch
Membantu menghapuskan nefritis, Artritis, basal
Menguatkan saluran darah, meningkatkan penyakit sendi, kecacatan kolagen, darah badan dan purpura haemorrhagica
Meningkatkan PEREDARAN DARAH, dingin dan mencegah sakit bahu
Berkesan bagi orang-orang yang telah sarcoma atau TUMOR
SLIM UP abdomen dan PUNGGUNG anda, melembutkan kulit dan mengurangkan sakit pinggang
Mencegah ANEMIA
Mengisi rawan antara sendi, menguatkan tulang, sinews dan ligamen serta lebih rendah sakit belakang dan sebagainya

FOLIC  ACID
Sumber-sumber Asid Folik

Makanan berikut mengandungi Asid Folik:-
barli, daging lembu, membran, ragi yang ditapai, beras perang, keju, ayam, buah kurma, sayuran berdaun hijau, daging kambing, hati, susu, cendawan, oren, sayuran berubi, ikan salmon, tuna, gandum, dan bijirin. 
Risiko kekurangan Asid Folik

Kekurangan folik asid boleh menyebabkan : 

1. Sakit disekeliling mulut. 
2. Sakit lidah. 
3. Tumbesaran yang lembap, pada kanak-kanak. 
4. Anemia. 



Asid Folik memastikan pertumbuhan janin/fetus/bayi seiring dengan pembesarannya. Asid Folik juga adalah untuk tumbesaran otak bayi. Asid Folik ini merupakan ahli kumpulan vitamin B yang berfungsi dalam pembinaan dan kesejahteraan sel-sel dalam badan manusia. 

Ada terdapat banyak kajian yang menunjukkan kepentingan Asid Folik dalam perkembangan saraf dan otak bayi dalam kandungan, sebelum dan semasa mengandung. Tapi malangnya ramai wanita tidak tahu bahawa penambahan pengambilan Asid Folik perlu dilakukan sebelum mengandung lagi. Lebih malang lagi, bila sudah mengandung pun masih juga tidak mahu menuruti nasihat doktor untuk mengambil vitamin dan Asid Folik yang diberikan.

Asid folik dapat membantu menghindarkan kecacatan bayi yang dipanggil “Neural Tube Defect” atau NTD. Menurut kajian, pengambilan Asid Folik dapat membantu mencegah kemungkinan kecacatan ini 50% ke 70% daripada ianya berlaku. Allah SWT yang menentukan semuanya tetapi usaha kita mengamalkan pencegahan dan doa kita untuk anak di dalam kandungan juga perlu ada.

Asid Folik digunakan oleh badan wanita mengandung untuk pembinaan sel-sel bayi dalam kandungan. Para saintis tidak pasti sebenarnya bagaimana ia boleh membantu dalam pencegahan kecacatan kandungan (kuasa Allah tidak dapat disingkap) namun saintis pasti, ia membantu dalam pembentukan sel-sel otak, tulang belakang, organ, kulit dan tulang.

Satu kempen telah dijalankan di AS untuk memberikan kesedaran kepada wanita kepentingan Asid Folik bagi bakal ibu dan ibu yang sedang mengandung. Keperluan Asid Folik boleh didapati samada dengan memakan makanan yang diperkayakan dengan Asid Folik atau dengan pil Asid Folik.

Jumlah yang disyorkan adalah sekitar 400 Microgram (400mcg) atau 0.4mg setiap hari, 2 hingga 3 bulan sebelum merancang mengandung dan semasa mengandung. Pengambilan Asid Folik adalah perlu namun dapatkan nasihat dan pemeriksaan doktor untuk pengambilan Asid Folik dan apa-apa penambahan makanan dan vitamin.


GLOCOSAMINE
Glucosamine Chondroitin mengandung Glukosamine sulfat yang disintesa dari kulit udang dan Chondroitin sulfat dari tulang rawan ikan hiu.


Khasiat :
Glucosamine sulfat dan Chondroitin sulfat bermanfaat untuk mengurangi gejala dan membantu mengatasi penyakit persendian karena pengaruh usia atau cedera (osteoarthritis). Osteoarthritis adalah penyakit yang umumnya muncul ketika lapisan persendian gagal memelihara struktur normal.
Biasanya ditandai dengan rasa nyeri, peradangan, serta kekakuan pada tulang dan persendian sehingga aktivitas gerakan menurun.



Komposisi :
Glocosamine sulfat (GS)250 mg (shrimp)
adalah molekul sederhana derivat glukosa(gula) yang berfungsi

1.    Membantu menstimulasi sintesis substansi yang diperlukan oleh fungsi persendian (proteoglycan) yang menarik air ke daerah persendian untuk memberi pelumasan pada tulang rawan selama bergerak.
2.    Membantu memelihara dan regenerasi tulang rawan pada persendian. GS terkonsentrasi dalam tulang rawan persendian dan menstimulasi chondrocytes (sel tulang rawan) untuk membentuk tulang rawan dan kolagen.


Chondroitin sulfat (CS) 200mg (shark)adalah unsur utama tulang rawan yang terdiri dari polisakarida(gula). Chondroitin sulfat membantu meningkatkan kelembaban persendian dengan menarik air sehingga dapat meningkatkan gerakan, menyalurkan nutrisi dan molekul-molekul lain untuk sel-sel tulang rawan.





PROTEIN
Khasiat protein untuk tubuh kita amatlah banyak. protein amat merubah proses perkembangan tubuh kita.

Di antara Khasiat protein tersebut merupakan seperti berikut :
- untuk jadikan enzim. protein mempunyai fungsi yang besar untuk mempercepat reaksi biologis.
- untuk jadikan alat pengangkut serta penyimpan. protein yang terdapat didalam - -hemoglobin bisa mengangkut oksigen didalam eritrosit. protein yang terdapat didalam mioglobin bisa mengangkut oksigen didalam otot.
- untuk penunjang mekanis. di antara protein berupa serabut yang disebut kolagen -mempunyai manfaat untuk melindungi kemampuan serta daya tahan tulang serta kulit.
- sebagai pertahanan tubuh atau imunisasi pertahanan tubuh. protein ini biasa dipakai didalam wujud antibodi.
- untuk jadikan media perambatan impuls syaraf.

- untuk jadikan pengendalian perkembangan 




KALSIUM & MAGNESIUM

KALSIUM sering dikaitkan sebagai nutrien untuk tulang yang sihat. Akibatnya, ia hanya dikenali sebagai nutrien untuk wanita. Yang menyedihkan, ramai yang tidak mengendahkan kepentingan mineral ini memandangkan masalah kesihatan yang berkaitan biasanya berlaku pada usia agak lewat. 


Bagaimana pula dengan magnesium? Adakah magnesium dikenali ramai sebagaimana kalsium? Berapa ramaikah di antara kita yang sedar bahawa kalsium dan magnesium umpama rakan karib yang saling menyokong di antara satu sama lain? 

Secara ringkasnya, kalsium diperlukan untuk mengekalkan kesihatan tulang dan gigi, mencegah osteoporosis (tulang reput), membantu pengecutan otot jantung, penghantaran maklumat saraf dan pembekuan darah, melegakan pedih ulu hati serta mungkin membantu individu yang mengalami masalah tekanan darah tinggi. 

Sebahagian besar daripada kalsium dalam badan terkandung di tulang dan gigi. Sejumlah kecil didapati dalam aliran darah bagi membawa nutrien memasuki membran sel selain menghasilkan hormon dan enzim untuk mengawal atur proses pencernaan dan metabolisme. Kalsium juga diperlukan untuk penghantaran maklumat saraf, pembekuan darah, penyembuhan luka dan pengecutan otot. 

Kalsium perlu sentiasa berada dalam aliran darah bagi membolehkan ia menjalankan tugasnya. Jika paras kalsium dalam darah tidak mencukupi, tubuh akan mengambil kalsium daripada tulang. Jika keadaan ini berterusan, kandungan kalsium dalam tulang akan berkurangan lalu meningkatkan risiko osteoporosis. 


Walaupun kalsium boleh didapati melalui diet, jumlah keperluan harian biasanya sukar dicapai. Pengambilan makanan tambahan kalsium biasanya disarankan bagi mengatasi masalah ini. Hanya dengan memastikan pengambilan kalsium yang mencukupi setiap hari, jumlah kalsium dalam darah dapat dikekalkan dan kehilangan kalsium daripada tulang dapat dielakkan. 

Bagi golongan dewasa, keperluan harian adalah antara 1000 ke 1200 mg kalsium. Keperluan akan meningkat bagi golongan tertentu seperti wanita mengandung dan ibu yang menyusukan anak serta warga tua. Sumber makanan yang kaya dengan kalsium termasuklah susu, ikan salmon dan sayur-sayuran berdaun hijau seperti kailan dan brokoli. 

Badan akan menyerap kalsium secara maksimum sebelum seseorang itu berumur 35 tahun. Bagaimanapun, beberapa kajian mendapati bahawa individu berusia 65 tahun ke atas yang mengambil makanan tambahan kalsium dan makanan yang kaya dengan kalsium dapat mengurangkan risiko keretakan tulang dan mampu mengekalkan kesihatan tulang yang baik. 

Bagaimana pula dengan magnesium? Secara purata, jumlah simpanan magnesium dalam badan seseorang ialah kira-kira 28mg di mana sebahagian besarnya terkandung dalam tulang, diikuti dengan otot dan sejumlah kecil dalam tisu lembut dan cecair badan. 



Walaupun sedikit, magnesium terbabit dalam pelbagai fungsi tubuh yang penting. Secara umumnya, magnesium mengurangkan kekejangan dan keletihan otot, membantu merendahkan tekanan darah, melegakan masalah sindrom pra haid, membantu mencegah komplikasi diabetes dan membantu penggunaan kalsium yang berkesan. 

Paras magnesium dalam badan mudah berkurangan akibat faktor seperti tekanan, aktiviti fizikal yang lasak dan pengambilan sesetengah jenis ubat. Dengan itu, pengambilan makanan tambahan sangat digalakkan. Sumber makanan yang kaya dengan magnesium termasuklah bijirin penuh, kekacang, sayur-sayuran berdaun hijau seperti bayam dan kerangan. 



Pengambilan makanan tambahan gabungan kalsium dan magnesium dalam nisbah 2:1 perlu dijadikan keutamaan. Ini kerana nisbah tersebut sudah terbukti dapat memberi kebaikan yang optimum kepada badan. Penambahan vitamin dan mineral tertentu seperti zink, vitamin D3 dan mangan (unsur logam) adalah baik untuk membantu penyerapan dan penggunaan kalsium dan magnesium yang lebih berkesan. 

Kalsium, dalam bentuk kalsium sitrat, terbukti mempunyai kadar penyerapan yang lebih baik berbanding bentuk kalsium yang lain. Kalsium sitrat juga larut dalam air. Ini bermakna kalsium sitrat yang berlebihan, akan disingkirkan melalui air kencing, sekali gus mengurangkan risiko mendapat masalah batu karang.

Kalau sebut kalsium , kita mesti terbayangkan tulang dan gigi... osteoporosis!! Dan biasanya kaum wanitalah yang sering dikaitkan dengan osteoporosis. Betul tak? (Setuju je lah..)Tapi, tahu tak anda, kalsium sebenarnya ada banyak peranan lain dalam tubuh kita.  Bukan kaum hawa sahaja yang perlukan kalsium secukupnya. Orang lelaki pun sama juga. Mari kita baca artikel yang saya dapat dari sebuah blog ..
Sebenarnya kalsium amat penting dalam kehidupan manusia secara keseluruhan. 99% daripada sumber kalsium berada dalam tulang dan 1 % lagi berada di dalam darah, gigi dan tisu. Kalsium untuk pembentukan tulang dan gigi yang kuat. Okey, Ini semua orang tahu, termasuklah budak sekolah rendah. Kalsium memastikan tulang kita padat dan kukuh. Ini bagi memastikan kita boleh berdiri tegak. Jika kurang kalsium, tulang kita ada ruang kosong, rapuh dan mudah patah.

Kesuburan 
Kajian oleh para ilmuan dalam bidang kesihatan mendapati di hujung sperma terdapat komponen kalsium yang berfungsi membelah dan menembusi dinding telur, kemudian barulah berlaku pembentukan janin. Jadi, sebenarnya tidak semudah itu sperma dapat masuk ke dalam ovum, perlu ada kalsium. Berita baik untuk mereka yang belum dikurniakan anak. Mungkin perlu tingkatkan pengambilan kalsium terutama pada si suami.

Membantu fungsi otot dan jaringan saraf 
Menurut satu sumber yang saya baca, kajian saraf adalah yang paling rumit untuk difahami. Sistem saraf bertugas sebagai pengendali. Ibarat stereng kereta. Kalau tiada stereng bagaimana hendak memandu. Kalau system saraf kita tidak berfungsi, kita jadi lumpuh. Kalau sesiapa yang pernah mengikuti perkembangan composer terkenal, Seri Bayu pasti tahu, betapa beliau menghadapi satu ujian yang hebat iaitu menderita penyakit saraf. 1% kalsium yang berada di luar tulang ini, memang kecil tapi besar impaknya pada tubuh manusia.


Kalsium memastikan otot dapat meregang dan mengecut. Orang yang merasa kebas atau kesemutan adalah kerana ototnya tidak meregang dan berkontraksi. Sewaktu mengandungkan , saya pernah rasa kejang kaki. Biasa dialami oleh wanita mengandung. Melalui pembacaan, ia dikatakan berlaku apabila mesej dari otak tidak sampai ke otot dan saraf. Proses penghantaran maklumat inilah yang dipanggil neurotransmitter. Ion kalsium membantu pelepasan neurotransmitter. Ketiadaan kalsium menyebabkan maklumat tidak sampai kepada penerima iaitu otot dan saraf. Akibatnya, badan tidak dapat bergerak kerana tidak menerima arahan. Gejala paling ringan ialah, kekejangan otot. Teringat seorang teman saya, tiba-tiba beliau tidak dapat menaip. Doktor mengesahkan beliau ada masalah saraf. Apa yang saya tahu, beliau menyusukan anak dan bekerja. Mungkin pengambilan kalsium dapat membantu selain ubat-ubatan

Kalsium juga bertindak sebagai alarm kepada system imun. Kedatangan virus dan kuman akan dimusnahkan oleh system imun kita. Namun, sebelum tentera pertahanan badan kita dapat bertindak, ion kalsiumlah yang akan membawa arahan supaya sel-sel imun bertindak memerangi virus dan kuman tersebut. Kekurangan kalsiummenyebabkan system pertahanan badan kita tidak berfungsi sepenuhnya. Gejala yang biasa didapati ialah keradangan kulit seperti ekzema, kudis, jerawat, dan sebagainya lagi.

Melancarkan sistem jantung dan aliran darah 
Jantung adalah nadi kehidupan manusia. Otot jantung bergerak apabila menerima arahan daripada kalsium. Dikatakan kalsium mengaktifkan sejenis protein yang bertindak menggerakkan otot jantung dan mengalirkan darah. Apabila kalsium dalam darah kurang, kelenjar parathyroid akan mengarahkan kalsium dari tulang masuk ke dalam pembuluh darah. Masalahnya kalsium dari tulang ini tidak menjalankan fungsi kalsium di pembuluh darah. Ia mengikat lemak di jaringan pembuluh darah sehingga mengakibatkan salur darah mengeras, tebal dan menyukarkan aliran darah. Kemudian, berlakulah masalah hipertensi atau tekanan darah tinggi. Lebih parah lagi, ianya membawa kepada masalah strok dimana anggota badan tidak dapat digerakkan.

Saya pernah cerita mengenai emak saya, beliau dulu mengalami masalah jantung yang agak lemah dan mengambil Aspirin bagi membantu jantungnya berdegup. Tetapi sekarang Alhamdulillah, pernafasannya lebih lancar dan tidak tersekat-sekat walau banyak bergerak d an berjalan. Memang benar, kalsium menguatkan degupan jantung dan boleh mengurangkan lemak dalam darah.




Ada pelbagai sumber kalsium yang boleh kita perolehi daripada makanan, contohnya...

1. Keju dan makanan yang terbuat dari keju.
2. Yogurt.
3. Susu dan makanan yang terbuat dari susu.
4. Ikan Sardin dan ikan lainnya yang dimakan bersama tulangnya.
5. Sayuran yang berwarna hijau gelap seperti bayam, kangkung dan lain lain.
6. Cereal.
7. Jus jeruk.
8. Kacang kedelai dan makanan yang terbuat dari kedelai.
9. Roti, makanan yang berasal dari biji bijian, wafel.


Tapi, kalau anda jenis yang susah nak minum susu, dan jarang-jarang dapat makan sayuran gelap, anda berisiko kekurangan kalsium! Ditambah pula anda seorang ibu menyusu atau ibu mengandung.. lagilah berganda keperluan kalsium oleh badan anda! Jangan biarkan perkara ini berlarutan. Kesannya mungkin anda tak nampak sekarang, (kecuali penat, lesu, tak bermaya..huhu...) Dalam jangka masa panjang, bila anda dah tergolong dlm golongan warga emas.. mulalah rasa kebas-kebas, kejang kaki, sakit pinggang...sakit saja..

"PENYAKIT itu hakikatnya tidak datang secara mengejut...ianya adalah akibat sifat kita menangguh-nangguh perkara yang penting danperlu."


Oleh yang demikian, dapatkan segera CalsiMax Plus yang mana ia bukan sekadar kalsium semata-mata, malahan turut mengandungi, Magnesium dan Vitamin D yang membantu penyerapan kalsium secara optimum oleh badan!! 

ZINK
Apakah khasiat zink? Adakah anda memerlukan zink tambahan? Mari kita baca apakah fungsi dan kebaikan zink kepada tubuh badan kita...


· Penjagaan Kulit: Kajian telah menunjukkan zink berkesan untuk menyembuhkan jerawat atau akne. Ia adalah lebih berkuasa daripada placebo dan penggunaan ubat-ubatan antibiotik masih dianggap lebih berkesan. 

Anda ada masalah kulit muka?Jom tambah Zink dlm diet harian anda...
· Ekzema: Juga dipanggil sebagai dermatitis atopik, adalah gangguan keradangan dan kulit yang kronik. Ia adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh kekurangan zink di dalam badan. Zink memainkan peranan yang penting dalam penyembuhan jangkitan kronik dan membantu badan memulihkan keupayaan untuk sembuh dengan sempurna.
· Jerawat: mineral ini adalah penting untuk memadam jerawat dari kulit. Ia bertindak mengawal selia jumlah testosteron di dalam badan yang memainkan peranan yang dominan dalam menyebabkan jerawat. Di samping itu kepadanya, zink juga berkaitan dengan sintesis kolagen yang membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat. Dah cuba macam-macam produk, tapi muka masih berjerawat? Cuba tambah Zink dlm diet harian anda.     
· Penyembuhan luka: Kekurangan zinc menyebabkan lambat penyembuhan luka. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zink, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka. Luka semasa bersalin lambat sembuh? Cuba tambah Zink dlm diet harian anda.
· Gangguan Prostat: Zink sangat penting dalam menangani gangguan prostat. Kekurangan zink menyebabkan pembesaran kelenjar prostat dan menjadikannya terdedah kepada kanser . Ia adalah dinasihatkan untuk mengambil 15mg zink setiap hari, di bawah pemerhatian rapi perubatan, apabila mengalami masalah prostat. Risau masih belum dikurniakan anak?Cuba tambah Zink dlm diet harian anda.
· Hilang berat badan: Zink memainkan peranan utama dalam penurunan berat badan dan mengawal selera makan. Selera menjadi? Risau badan gemuk? Jom tambah Zink dlm diet harian anda.
·Mengandung: Ia adalah penting untuk pembaikan dan fungsi DNA. Ia diperlukan untuk pertumbuhan cepat sel-sel dan membangunkan unsur-unsur utama sel semasa kehamilan.
·  Pembiakan: Bagi lelaki, zink membantu dalam spermatogenesis dan pembangunan organ-organ seks. Sementara di kalangan wanita, ia membantu dalam semua fasa pembiakan, termasuk peringkat kelahiran dan penyusuan.
· Fungsi Biologi: Zink memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, tahap stres, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan penghadaman.
·  Jangkitan: Zink membantu seseorang untuk mengesan rasa dan bau, memberikan bantuan kepada penyembuhan luka, meningkatkan imuniti dan membantu dalam menggalakkan pertumbuhan janin. Zink membantu dalam melindungi daripada gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk paru-paru dan konjunktivitis.
·Antioksidan: Zink bertindak sebagai antioksidan dan pada dasarnya terlibat dalam beberapa tindak balas biokimia yang tegas, yang termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolisme karbohidrat .
· Aturan Enzim: Zink merupakan komponen beberapa enzim yang membantu dalam pertumbuhan sel, sintesis protein, tahap hormon, DNA, mengawal selia transkripsi gen, metabolisme tenaga dan lain-lain faedah kesihatan yang berkaitan dengan zink.
· Kanser: Bagi lelaki, zink memainkan peranan yang penting dalam kelenjar prostat dan mencegah kerosakan awal, yang boleh membawa kepada masalah seperti kanser.
· Kelesuan Kronik: Orang yang mengalami keletihan yang kronik dicadangkan untuk mengambil minyak ikan, kerana ia kaya dengan zink.Para doktor tidak mencadangkan ubat-ubatan lain yang diperlukan untuk menyembuhkan keletihan yang kronik kecuali pengambilan minyak ikan yang kaya dengan kandungan zink.
· Botak: Botak menyebabkan kehilangan rambut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. Pemulihan yang disyorkan oleh doktor kepada orang yang mengidapinya ialah dengan pengambilan diet yang kaya dengan kandungan zink. Terdapat pelbagai kapsul yang kaya dengan zink, jadi ubat-ubatan yang kaya dengan zink akan membantu mencegah keguguran rambut. Risau rambut semakin nipis selepas bersalin? Cuba tambah Zink dlm diet harian anda.
·   Kehilangan tulang: Ia adalah penyakit apabila tulang menjadi lemah dan rapuh. Zink adalah komponen hydroxyapatite iaitu garam dan membuat matriks tulang yang kuat dan keras. Oleh sebab ini, kandungan zink perlu ditambah dalam pelan diet anda untuk mengelakkan kehilangan tulang. Sakit lutut?Tumit kaki? Cuba tambah Zink dlm diet harian anda.
·   Buta Malam: Pengambilan kira-kira 150-450 mg Zink akan memperbaiki penglihatan. Jadi, adalah sentiasa dicadangkan untuk mengambil makanan seperti daging lembu, kambing, tiram, ketam kerana ia kaya dengan kandungan zink dan akan memperbaiki penglihatan mata.Mata semakin rabun terutama di malam hari? Cuba tambah Zink dlm diet harian anda.

OMEGA 3
Pada tahun 1970an, para saintis mendapati orang Eskimo di Greenland adalah antara manusia yang paling sihat di dunia. Walaupun diet mereka mengandungi kandungan lemak yang tinggi yang diperolehi daripada ikan paus, salmon dan seal, tetapi mereka jarang mendapat penyakit kronik seperti sakit jantung, arthritis, kencing manis dan sebagainya. Para saintis membuat kesimpulan bahawa Omega-3 lah yang menjadi punca utama kepada kesihatan orang Eskimo ini.


Kajian membuktikan bahawa Omega-3 mempunya banyak khasiat kepada kesihatan, dari fungsi otak sehinggalah kesihatan jantung. 

FUNGI OTAK
Mengapa Omega-3 dikatakan 'Brain-booster'?


Sebahagian besar otak manusia terdiri daripada lemak 'baik' atau dikenali sebagai asid lemak. Dan kebanyakan lemak baik adalah Omega-3. Kajian telah membuktikan yang diet yang kaya dengan Omega-3 dapat meningkatkan  keupayan belajar, kemahiran menyelesaikan masalah, daya tumpuan, daya ingatan dan kemahiran berkomunikasi. Omega-3 juga terbukti mampu memberikan mood positif dan keseimbangan emosi, dan dapat mengekalkan kesihatan mental semakin kita berumur.

  
Bagaimana Omega-3 Membantu Fungsi Otak?
Di dalam otak kita terdapat banyak neuron (sel yang menghantar mesej dari otak ke bahagian tubuh lain). Dinding neuron inilah yang terdiri daripada lemak 'baik' ini. Bagi memastikan neuron-neuron ini dapat berkomunikasi dengan baik, dinding neuron mestilah cukup fleksibel untuk membenarkan molekul-molekul penting menembusinya. Faktor-faktor seperti penuaan, diet yang tinggi kolestrol dan lemak tepu akan menjadikan dinding neuron ini mengeras. Ini mengakibatkan molekul-molekul penting tidak dapat menembusi dinding neuron dengan baik dan akibatnya berlakulah ketidakseimbangan emosi, kesukaran untuk belajar, daya ingatan menjadi tumpul, dan pelbagai kemerunduman fungsi otak.

Dengan menambah Omega-3 dalam diet harian, kita dapat memulihkan sifat lentur dan fleksibel dinding neuron dalam otak, seterusnya meningkatkan komunikasi sel dan fungsi otak.

Selain itu, khasiat Omega-3 juga adalah mencairkan darah di mana lebih banyak oksigen dapat disalurkan kepada otak dengan lebih baik, seterusnya meningkatkan fungsi otak itu sendiri.


KESIHATAN JANTUNG 
Pelbagai kajian telah menunjukkan bahawa Omega-3 mempunyai kesan positif 
terhadap kesihatan jantung. Pengambilan EPA dan DHA asid lemak Omega-3 membantu mengurangkan risiko penyakit koronari jantung

Omega-3 menggalak sistem kardiovaskular yang sihat, termasuk arteri yang sihat. Ia juga membantu sel darah merah mengekalkan keanjalannya, seterusnya dapat mengalir dengan lebih lancar.

KEBAIKAN LAIN OMEGA-3

Omega-3 membantu memperbaiki:
  Sendi dan pergerakan
  Kesihatan kulit
 Sistem imun
 Penglihatan
Pernafasan
Tingkahlaku positif di kalangan kanak-kanak
 Fungsi sistem saraf
Spatial function dan spatial memory
 Komunikasi Selular
Pengurusan berat badan
Sumber

Khasiat asid lemak Omega-3 ini boleh diperolehi CalsiMaxPlus Nhance.


PHOSPHORUS,VITAMIN D,, VITAMIN C,VITAMIN B6 ,
Manfaat Vitamin



Manfaat vitamin yang ada dalam makanan disekitar kita sangat beragam. Setiap vitamin memiliki fungsi masing-masing yang tentu sangat dibutuhkan oleh tubuh kita. Ada vitamin yang baik untuk menjaga agar tubuh tetap segar, untuk memperkuat kekebalan tubuh, menghilangkan rasa letih, dll.
Berikut ini adalah beberapa contoh vitamin beserta fungsi vitamin yang terkandung didalamnya:
Vitamin A. Vitamin ini juga disebut sebagi Retinol. Fungsi vitamin A antara lain untuk: menjaga penglihatan, mencegah hingga memulihkan penyakit rabun, serta menjaga lapisan selaput mukosa dalam tubuh.
Vitamin B. Manfaat vitamin B ini sangat baik untuk memperlancar pertumbuhan anak-anak, memperkuat tulang dan gigi, meningkatkan kekebalan tubuh, mencegah virus yang akan menyerang tubuh kita. Selain itu, manfaat vitamin B yang terkenal adalah untuk mencegah penyakit beri-beri.


Vitamin C. Vitamin ini dikenal pula dengan istilah asid askorbik. Fungsi vitamin C antara lain adalah sebagai pembentuk dan pengekal kolagen (suatu protein yang sangat penting untuk memperkuat kedudukan sel badan), mempercepat proses penyembuhan luka, memperkuat tulang dan gigi, mempercepat proses metabolisme, serta menjadi antioksidan yang sangat baik untuk menangkal radikal bebas.
Vitamin D. Fungsi vitamin D yang paling utama adalah sebagai penghancur dan pembunuh segala macam virus maupun bakteri yang merugikan tubuh. Selain itu, fungsi vitamin D juga dapat memberikan kekuatan terhadap tubuh dari serangan penyakit. Vitamin D juga sangat penting untuk memperlancar proses pertumbuhan tulang dan gigi serta menjaganya dari kerapuhan.



VITAMIN B12
Asupan  cukup adalah untuk kunci untuk mempertahankan bagi  mengimbangi,Vitamin B12 boleh diperolehi dari perlbagai sumber makanan atau supplemen oral maupun melaui suntikkan.Vitamin B12 penting untuk menjaga system saraf tetap sehat dan melancar kan prokduksiDNA,vitaminB12 juga membantu mengatur pembetukkan sel darah merah dalam tubuh.
Manfaat lain dari Vitamin B12 termasuk peranananya dalam menjaga dan meningkatkan energy dalam tubuh. Vitamin B12 juga telah diakui sbg zat yg efetif untuk melarut keracunan sianida
VITAMIN K
Apa itu vitamin K? Kita lazim mendengar kebaikan vitamin A, B, C, D dan E dalam aspek kecantikan dan penjagaan kulit. Apa pula kehebatan vitamin K? Lewat ini, pakar kecantikan dan penjagaan kulit berjaya membongkar rahsia di sebalik keunikan vitamin itu.



Ia semakin popular dalam industri kecantikan dan boleh didapati dalam bentuk krim, cecair, losen, topeng muka serta banyak lagi.

Vitamin K ialah sejenis vitamin pelarut lemak. Ia sangat baik untuk membeku pengaliran darah pada tahap normal dan membekalkan esen 
protein yang menahan khasiat kalsium yang baik untuk kesihatan tulang. Tidak dinafikan juga kesannya untuk kesejahteraan kulit badan, terutama bagi mereka yang ingin meremajakan kembali kulit wajah.

Vitamin K juga menjamin keanjalan kulit yang biasanya menurun seiring dengan peningkatan usia. Bagi mereka yang menghidap penyakit kedutan kulit secara genetik, vitamin itu sesuai digunakan tanpa was-was.

Golongan 
wanita boleh mengambil vitamin K semasa mengandung. Tetapi seboleh-bolehnya dapatkan dahulu nasihat daripada pakar perubatan. Golongan lelaki juga perlu mengetahui jumlah pengambilan yang disyorkan agar tidak mengalami kesan sampingan.

Sumber vitamin K

Vitamin K biasanya boleh didapati daripada kumpulan sayur-sayuran hijau seperti bayam, daun salad, kubis daun, kubis bunga, brokoli, sejenis kubis hijau kecil, sekam gandum, biji-bijian dan sesetengah jenis buah seperti avokado, buah kiwi serta pisang. Daging, susu lembu, produk tenusu lain, telur dan produk yang diperbuat daripada soya juga menjadi sumber vitamin K. Dua sudu besar pasli dikatakan mengandungi 153 peratus jumlah saranan vitamin K untuk sehari.

Kebaikan vitamin K

Vitamin K baik untuk menghilangkan garis-garis halus yang terbentuk di bahagian mata dan lingkaran hitamnya. Ia juga menambah baik warna dan struktur kulit. Bagi mereka yang mengalami masalah kulit bertompok, produk yang diperbuat daripada vitamin itu dijamin mampu memberi hasil signifikan.


Keberkesanannya begitu menonjol kerana vitamin K mampu menyerap jauh ke dalam liang pori-pori kulit dan memasuki kapilari darah yang rosak. Sebaik sampai ke saluran darah, ia berfungsi menyediakan sokongan kepada proses pengumpalan dan pencairan darah normal agar tisu kulit yang cedera mudah sembuh.

Biarpun kebaikan vitamin lain dan 
diet pemakanan yang sihat penting bagi kesihatan tubuh secara keluruhan, vitamin K juga dalam rejim penjagaan badan. Ia terkenal sebagai agen rawatan pembuluh vena menjala.


Kebaikan-kebaikan lain pula ialah melindungi punggung wanita posmenopaus, menghilang kesan parut lama dan seumpamanya.










PROSES PENYERAPAN DALAM PERUT MANUSIA.

No comments:

Post a Comment