N-Honeymax adalah produk terbaik untuk membantu mengekalkan kesihatan anda sekeluarga. Ia terhasil daripada campuran Madu Asli, Buah Tin Kering, Kurma, Habbatus Sauda, Carrageenan, Sorbitol, Sirap dan Kismis. Produk ini amat sesuai untuk dijadikan amalan harian bagi seisi keluarga kerana berkesan untuk menyelesaikan pelbagai masalah kesihatan. Selain itu, dapat meningkatkan IQ bagi
pelajar dan daya ingatan yang kuat. Sumber anti-oksida semulajadi menghalang "Fre Radicals" daripada bertindak keatas sel-sel yang boleh menyebabkan kanser serta dapat meningkatkan sistem pertahanan tubuh sepeti kencing manis, darah tinggi dan sakit jantung.
Keajaipan Lebah ( Al-Quran )
( Surah An-Nal Ayat 68 )
“ Dan Tuhan-mu mengilhamkan kepada lebah " buatlah sarang-sarang di gunung-gunung, di pohon-pohon kayu, dan tempat yang dibikin manusia “
( Surah An-Nahl Ayat 69 )
Kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu). Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat obat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Allah ) bagi orang-orang yang memikir.
CADANGAN PENGGUNAAN : Ambil satu sudu besar, 2 kali sehari semasa perut kosong sebelum sarapan pagi dan waktu malam sebelum makan malam.
Keajaipan Lebah ( Al-Quran )
( Surah An-Nal Ayat 68 )
“ Dan Tuhan-mu mengilhamkan kepada lebah " buatlah sarang-sarang di gunung-gunung, di pohon-pohon kayu, dan tempat yang dibikin manusia “
( Surah An-Nahl Ayat 69 )
Kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu). Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat obat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Allah ) bagi orang-orang yang memikir.
CADANGAN PENGGUNAAN : Ambil satu sudu besar, 2 kali sehari semasa perut kosong sebelum sarapan pagi dan waktu malam sebelum makan malam.
BUAH TIN
Prof. J. A Vinson dari Universitas Scranton Amerika Serikat telah membuat kajian dan membuktikan bahwa, Buah Tin mengandung khasiat yang tinggi jika dibandingkan dengan buah-buahan yang lain. Buah Tin tidak mengandung garam, lemak dan kolesterol, tetapi mengandung lebih tinggi kalium, serat dan zat besi. Hasil penelitian dalam 100gram buah Tin, mengandung 20% daripada kebutuhan zat serat harian tu
buh kita. Dari jumlah tersebut, lebih 28% adalah jenis serat terlarut. Penelitian menunjukkan, bahwa serat terlarut bisa membantu gula dalam darah dan mengurangi kolesterol dalam darah dengan mengikatnya di dalam saluran pencernaan, manakala serat tidak larut, dapat melindungi dan mencegah kanker usus besar (koion). Makanan yang kaya akan serat mampu mengurangi berat badan, oleh karena itu Buah Tin juga sangat sesuai mengatasi masalah berat badan.
Buah Tin dapat dikonsumsi setiap orang, termasuk anak-anak dan merupakan makanan yang terbaik untuk semua umur, karena Buah Tin mengandung serat yang tinggi dan manis rasanya. Jadi sangat tepat jika kita mengkonsumsi buah ini, sebagai makanan alternatif kita untuk meningkatkan kesehatan kita sehari-hari di dalam dunia modern ini.
Satu lagi keistimewaan yang terkandung di dalam Buah Tin adalah dapat dipercayai mempunyai bahan yang dapat melawan kanker. Di dalam Buah Tin mengandung "polyphenols" yang tinggi berfungsi sebagai antioksidan yang amat penting bagi tubuh kita, karena dapat berfungsi sebagai free radical dalam tubuh yang menyebabkan kanker. Disamping itu, Buah Tin juga mengandung unsur lain yang menjadi bahan anti kanker, yaitu "benzaldehyde" dan "coumarins". Benzaldehyde telah terbukti mampu bertindak sebagai bahan anti tumor dan "coumarins" adalah untuk merawat kulit dan kanker prostat.
Disamping itu, keberadaan serat, kalium dan magnesium di dalam Buah Tin dapat mengurangi serangan angin dan mampu mengontrol tekanan darah tinggi. Satu berita baik bagi pengidap penyakit darah tinggi, karena dengan memakan Buah Tin dijadikan pencegah penyakit tersebut. Untuk penyakit kencing manis, serat yang terdapat di dalam Buah Tin ini dapat memperlahan proses penyerapan glukosa di usus kecil. Gabungan zat yang terkandung dalam Buah Tin yaitu serat yang tinggi dan karbohidrat dalam bentuk yang ringkas, yaitu glukosa dan fruktosa mampu mengontrol kadar gula darah seseorang.
Buah Tin dapat dikonsumsi setiap orang, termasuk anak-anak dan merupakan makanan yang terbaik untuk semua umur, karena Buah Tin mengandung serat yang tinggi dan manis rasanya. Jadi sangat tepat jika kita mengkonsumsi buah ini, sebagai makanan alternatif kita untuk meningkatkan kesehatan kita sehari-hari di dalam dunia modern ini.
Satu lagi keistimewaan yang terkandung di dalam Buah Tin adalah dapat dipercayai mempunyai bahan yang dapat melawan kanker. Di dalam Buah Tin mengandung "polyphenols" yang tinggi berfungsi sebagai antioksidan yang amat penting bagi tubuh kita, karena dapat berfungsi sebagai free radical dalam tubuh yang menyebabkan kanker. Disamping itu, Buah Tin juga mengandung unsur lain yang menjadi bahan anti kanker, yaitu "benzaldehyde" dan "coumarins". Benzaldehyde telah terbukti mampu bertindak sebagai bahan anti tumor dan "coumarins" adalah untuk merawat kulit dan kanker prostat.
Disamping itu, keberadaan serat, kalium dan magnesium di dalam Buah Tin dapat mengurangi serangan angin dan mampu mengontrol tekanan darah tinggi. Satu berita baik bagi pengidap penyakit darah tinggi, karena dengan memakan Buah Tin dijadikan pencegah penyakit tersebut. Untuk penyakit kencing manis, serat yang terdapat di dalam Buah Tin ini dapat memperlahan proses penyerapan glukosa di usus kecil. Gabungan zat yang terkandung dalam Buah Tin yaitu serat yang tinggi dan karbohidrat dalam bentuk yang ringkas, yaitu glukosa dan fruktosa mampu mengontrol kadar gula darah seseorang.
Sehubungan dengan itu, Dr. Oliver Alabaster, yaitu Pengarah Institut Pencegahan Penyakit di George Washington University Medical Centre menyatakan bahwa jika seseorang mengambil Buah Tin, sebenarnya telah mengambil makanan yang menjamin kesehatannya dalam jangka panjang. Maka tidak heranlah jika Buah Tin disebut oleh pakar-pakar makanan pada saat ini sebagai makanan Nutraseutikal (functional food), karena Buah Tin bukan sekedar mengandung zat-zat yang berkhasiat, bahkan lebih dari itu dan bermanfaat sebagai penjaga tubuh dan mampu mencegah serangan penyakit-penyakit tertentu.
Disamping itu, Lembaga Penasehat Buah Tin di California (California Fig Advisory Board) telah mengatakan Buah Tin sebagai "Nature's most nearly perfect fruit", yaitu Buah yang hampir mencapai tahap kesempurnaan secarakeseluruhan
HABATUS SAUDA Habbatus Sauda’ merupakan sejenis tumbuhan semulajadi berbentuk rumput kecil. Ia mengeluarkan bunga berwarna biru atau putih dimana didalamnya terdapat biji Habbatus Sauda'. Tumbuhan ini terdapat di kawasan Mediterranean dan kawasan yang beriklim gurun.
Di dalam bahasa Arab ia dipanggil Habbatus Sauda, bahasa Inggeris dipanggil Black Seed, dalam bahasa Melayu ia dikenali sebagai Jintan Hitam manakala bahasa saintifiknya dipanggil Nigella Sativa.
Habbatus Sauda merupakan antibiotik semulajadi yang amat berkesan dalam jangka masa singkat tanpa mendatangkan kesan sampingan. Ia juga dapat menguatkan antibodi yang sedia ada dalam tubuh badan.
Nabi Muhammad s.a.w bersabda : " Tetaplah kamu dengan Habbatus Sauda. Sesungguhnya padanya terdapat ubat bagi segala penyakit, kecuali mati "
( Hadis riwayat Bukhari )
Sedikit info yang dipetik dari sumber blog mengenai Habbatus Sauda.
Menguatkan sistem kekebalan
Berdasarkan hasil penilitian, jintan hitam dapat meningkatkan jumlah cells T yang baik untuk meningkatkan sel-sel pembunuh alami. Evektifitasnya hingga 72% jika dibandingkan dengan plasebo (hanya 7%). Dr. Basil Ali dan koleganya dari College of Medicine, di Universitas King Faisal, mempublikasikannya dalam jurnal Pharmasetik Saudi. Keampuhan ekstrak Nigella diakui oleh Prof. G Reitmuller, Direktur Institut Immonologi dari Universitas Munich dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan dapat digunakan sebagai bioregulator. Dengan demikian, Nigella dapat dijadikan obat untuk penyakit yang menyerang kekebalan tubuh seperti kanker dan AIDS.
Meningkatkan daya ingat, konsentrasi, dan kewaspadaan
Dengan kandungan asamlinoleat (Omega6) dan asamlinolenat (Omega3), Nigella merupakan nutrisi bagi sel otak yang berguna untuk meningkatkan daya ingat dan kecerdasan. Nigella juga memperbaiki mikro (peredaran darah) ke otak dan sangat baik diberikan pada anak usia pertumbuhan dan lansia.
Meningkatkan bioaktivitas hormon
Hormon adalah zat aktif yang dihasilkan oleh kelenjar endoktrin, yang masuk dalam peredaran darah. Dalam tubuh manusia terdapat berbagai jenis hormon, di antaranya hormon reproduksi yang berhubungan dengan gairah seksual. Salah satu kandungan Nigella adalah setrol yang berfungsi sintesa dan bioaktivitas hormon.
Meneutralkan racun dalam tubuh
Racun dapat mengganggu metabolisme dan menurunkan fungsi organ penting seperti hati, paru-paru, dan otak. Gejala ringan keracunan dapat berupa diare, muntah, pusing, gangguan pernapasan, dan menurunkan daya konsentrasi. Nigella mengandung saponin yang dapat meneutralkan dan membersihkan racun dalam tubuh.
Mengatasi gangguan tidur dan stress
Sapion terdapat pada Nigella mempunyai fungsi seperti kortikosteroid yang dapat mempengaruhi karbohidrat, protein, dan lemak serta mempengaruhi fungsi jantung, ginjal, otot tubuh, dan syaraf. Sapion berfungsi untuk mempertahankan diri dari perubahan keadaan keliling, gangguan tidur, dan dapat menghilangkan stress.
Antihistamin
Histamin adalah zat yang dilepaskan oleh jaringan tubuh yang memberikan reaksi alergi seperti pada asma bronchial. Minyak yang dibuat dari Nigella dapat mengisolasi dithymoquinone. Minyak ini sering disebut nigellone yang berasal dari Volatile Nigella. Pemberian minyak ini mendatangkan kesan positif terhadap pesakit asma bronchial.
Dr. Med. Peter Schleincher, ahli immonologi dari Universitas Munich ia melakukan ujian terhadap 600 orang yang menderita alergi. Hasilnya cukup meyakinkan, 70% yang menderita alergi terhadap debu, serbuk, jerawat, dan asma sembuh setelah diberi minyak Nigella. Dalam praktiknya, DR. Schleincher mencadangkan Nigella kepada pesakitnya yang menderita in uenza.
Memperbaiki saluran pencernaan dan antibakteria
Nigella mengandung minyak atsii dan minyak volatil yang telah diketahui manfaatnya untuk memperbaiki pencernaan. Secara tradisional minyak atsiri digunakan untuk obat diare.
Pada tahun 1992, Jurnal Farmasi Pakistan memuat hasil penelitian yang membuktikan volatile lebih ampuh untuk membunuh strain bakteri V Cholera dan EColi dibandingkan dengan antibiotik seperti ampicillin dan tetrasiklin.
Melancarkan air susu ibu
Koordinasi bagian lemak tidak jenuh dan struktur hormonal yang terdapat pada Nigella dapat melancarkan air susu ibu. Penelitian ini kemudian dimuat dalam literatur penelitian Potchestroom, tahun 1989.
Tambahan nutrisi pada ibu hamil dan balita
Pada masa pertumbuhan, anak memerlukan nutrisi untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh secara alami, terutama pada musim hujan, anak-anak akan mudah terkena batuk dan pilek. Kandungan Omega3, Omega6, dan Omega 9 yang terdapat pada Nigella merupakan nutrisi yang membantu perkembangan jaringan otak balita dan janin.
Meremajakan sel-sel kulit dan menunda proses penuaan
Kulit merupakan salah satu organ tubuh terluar yang penting. Fungsinya melindungi tubuh dari benturan sik,kuman,danjamur. Nigella sangat baik untuk menjaga kelembaban, kehalusan, dan keremajaan kulit.
Nutrisi bagi lansia dan food suplement
Kaya akan kandungan nutrisi sebagai tambahan energi sangat deal untuk orang yang berusia lanjut,terutama untuk menjag adaya tahan tubuh dan relativitas sel otak agar tidak cepat pikun. Nigella juga mengandung 15 macam asam amino penyusun isi protein termasuk di dalamnya 9 asam amino esensial. Asam amino tidak dapat di produksi oleh tubuh dalam jumlah yang cukup, oleh karena itu harus diperoleh dari makanan.
Pada kongres kanker internasional di New Delhi pada musim gugur yang lalu, minyak Nigella diperkenalkan ilmuan kanker Immono Biology Laboratory, dari California Selatan. “Nigella sativa dapat merangsang sumsum tulang dan sel-sel kekebalan. Interferon-nya menghasilkan sel-sel normal terhadap virus yang merosak sekaligus menghancurkan sel-sel tumor dan meningkatkan antibodi.”
KISMIS
¨ Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: “Biasakanlah memakan kismis kerana kismis dapat menghilangkan kepahitan (empedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyihatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih”.
¨ Imam Ali a.s. bersabda: “Kismis dapat menguatkan jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesihatan jiwa”.
SORBITOL
Sorbitol berupa senyawa
yang berbentuk granul atau kristal dan berwarna putih dengan titik leleh
berkisar antara 89° sampai dengan 101°C, higroskopis dan berasa manis. Sorbitol
memiliki tingkat kemanisan relatif sama dengan 0,5 sampai dengan 0,7 kali tingkat
kemanisan sukrosa dengan nilai kalori sebesar 2,6 kkal/g atau setara dengan
10,87 kJ/g. Penggunaannya pada suhu tinggi tidak ikut berperan dalam reaksi
pencoklatan (Maillard).
Sorbitol termasuk dalam
golongan GRAS, sehingga aman dikonsumsi manusia, tidak menyebabkan karies gigi
dan sangat bermanfaat sebagai pengganti gula bagi penderita diabetes dan diet
rendah kalori.
Penggunaan
Sorbitol
digunakan sebagai suatu humektan (pelembab) pada berbagai jenis produk sebagai
pelindung melawan hilangnya kandungan moisture. Dengan sifat tekstur dan
kemampuan untuk menstabilisasi kelembaban, sorbitol banyak digunakan untuk
produksi permen, roti dan cokelat dan produk yang dihasilkan cenderung menjadi
kering atau mengeraskan. Sorbitol bersifat non-cariogenik (tidak menyebabkan
kanker) dan berguna bagi orang-orang penderita diabetes. Secara kimiawi
sorbitol sangat tidak reaktif dan stabil, dapat berada pada suhu tinggi
dan tidak mengalami reaksi Maillard (pencokelatan). Sehingga pada produksi kue
berwarna segar, tidak ada penampilan warna cokelatnya. Juga berkombinasi baik
dengan ramuan makanan lain seperti gula, jelly, lemak sayuran dan protein.
Bidang makanan
Sorbitol umumnya
ditambahkan pada makanan untuk memberikan ketahanan mutu dasar yang dimiliki
makanan tersebut selama dalam proses penyimpanan. Pada perusahaan pengeluar hasil, sorbitol diproses bersama gula agar apa yang dihasilkan menjadi tahan lama.
Biasanya banyak digunakan untuk pembuatan produk bebas gula, pengamal perubatan, dessert & bakery.
Bidang Farmasi
Sorbitol merupakan salah
satu bahan baku vitamin C. Selain itu sorbitol berfungsi sebagai pemanis,
sehingga sering digunakan sebagai bahan baku dasar obat berbentuk syrup. Bagi
penderita diabetes, sorbitol dapat dipakai sebagai bahan pemanispengganti glukosa,
fructose, maltose dan sukrose. Untuk produk makanan dan minuman diet, sorbitol
memberikan rasa manis yang sejuk di mulut.
Bidang kosmetik dan Pasta
gigi
Penggunaan sorbitol
sangat luas di bidang kosmetika, diantaranya digunakan sebagai pelembab
berbentuk cream untuk mencegah penguapan air dan dapat memperlicin kulit. Untuk
pasta gigi, sorbitol dapat dipergunakan sebagai penyegar atau obat pencuci
mulut, dapat mencegah kerusakan gigi dan memperlambat terbentuknya caries gigi.
Kegunaan lain
Pada industri tekstil,
kulit, kertas dan semir sepatu, sorbitol digunakan sebagai bahan pelunak dan
stabilisator emulsi. Sedangkan pada industri rokok sorbitol digunakan sebagai
stabilisator kelembaban, penambah aroma dan menambah rasa sejuk.
CARRAGEENAN(RUMPAI LAUT)
CARRAGEENAN
Tumbuhan
halal 100% semulajadi dari laut,berbentuk alga dan tidak mempunyai batang dan
akar juga daun .Ia sangat sempurna dari segi
sifatnya yang biasa hidup di dasar laut cetek serta ditembusi cahaya
matahari.
Kehidupannya
memrlukan laut yang amat bersih,tidak tercemar dan ombak laut yang tidak
kuat.Istilah rumpai digunakan pada flora ini,,lebih tepat lagi dia di istilah
kan sebagai makanan (vegetarian diet) perubatan bagi industry kecantikkan dan
lain-lain industry yang berkaitan.
KEGUNAAN
DALAM PERUBATAN
Dalam industry
bio-perubatan dan farmacekutical hasil rumpai laut ini diguna pada pembalut
luka,dan penghasilan acuan pergigian dan ada beberapa penaparan lain.Dalam
pengajian mikrobiologi agar digunakan sangat banyak sebagai bahan perantaraan
kebudayaan Carrageenan, alginates, dengan agroses.(yang ke tiga)adalah
disediakan dari agar penulenen bersamaan dengan macroagal
Polasaccharides
dan yang kurang dikenali juga mempunyai beberapa aktiviti mustahak biologi atau
penerapan dalam bio ubat.
Ia
dituntut adalah rumpai laut mempunyai
sifat-sifat penyembuhan asli tubercolusis,atritis,demam sejuk dan selsema,penyakit
cacing dan juga tumor. Seterus kajian-kajian telah dibuat bagi membenarkan
dakwaan-dakwaan ini.
KHASIAT DAN
MANAFAT
Member tenaga
dan menguatkan system tubuh
Menguatkan tulang
dan sendi
Meningkatkan sel
rawan dan otot
Merawat penyakit
gout
Mencegah kancer
Menurunkan tekanan
darah tinggi
Merawat gastric
Anti bacteria
dan kulat
Merawat enemia
Menurun kolesterol
dalam darah
Menyerap lebihan
garam dalam tubuh (lumpuh)
Melicin dan
menegangkan kulit serta payu dara( anti penuaan)
Memperahui sel-sel
kulit yang telah mati (jerawat)
Mempercepatkan
penyembuhan luka
Menstabilkan
kandungan gula dalam darah (kencing manis)
Membersih tubuh
daripada radikal bebas
Member kekenyangan.(diet)
Melancarkan system
metabolism
Memelihara usus.(
sembelit)
SIRAP
UNTUK RASA YANG LEBIH ISTIMEWA.
KURMA
KHASIAT BUAH KURMA
Kurma adalah sejenis tumbuhan (Palma) atau dikenali dalam bahasa saintifiknya sebagai Phonex dactylifera yang berbuah dan boleh dimakan sama ada yang masak atau yang mentah. Kebanyakan pokok kurma tumbuh di negara-negara Arab dan mempunyai berbagai-bagai jenis. Antara kurma yang terkenal ialah kurma Mekkah dan Madinah yang dikatakan mempunyai berpuluh-puluh jenis. Dikalangan
penduduk di negara-negara Arab kurma adalah makanan utama mereka, malah dikalangan orang kita juga kurma sudah menjadi bahan makanan yang digemari. Selain rasanya yang manis dan tahan lama serta tidak perlu dimasak, kurma juga mempunyai khasiat yang banyak dan menjadi makanan utama Baginda Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam.
Diriwayatkan daripada Abdullah bin Jaafar katanya : "Aku melihat Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam memakan buah-buahan dengan kurma masak.
Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam telah menyebutkan tentang khasiat sejenis kurma yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari yang bermaksud :
"Diceritakan oleh Jumaah bin Abdullah yang disampaikan oleh Marwan yang mendapat berita daripada Ibnu Hashim bahawa Amir bin Saad mendengar bapanya meriwayatkan Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda : "Sesiapa yang memakan 7 biji tamar ‘Ajwah’ dia akan terkawal daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari itu".
Khasiat kurma "Ajwah" sebagaimana yang tersebut di dalam hadis di atas merupakan satu kelebihan yang dikurniakan Allah Subhanahu Wataala sesuai dengan kemuliannya sebagai jenis kurma pertama yang ditanam sendiri oleh Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam.
Terdapat juga di dalam al-Qur’an ayat yang menyatakan tentang kelebihan buah kurma ini, yang dialami oleh Sayydatuna Maryam ketika beliau mengandung Nabi Isa ‘Alaihi Salam sebagaimana tersebut dalam : Tafsirnya "Dan goncangkan batang kurma itu kepadanya,nanti ia gugurkan atasmu kurma yang masak.(surah Maryam:25)
Ayat di atas menjelaskan tentang khasiat buah kurma kepada kaum wanita yang sedang dalam nifas, bila mana Allah memerintahkan Maryam memakannya sedang beliau dalam keadaan lemah selepas bersalin. Penemuan kajian sains tentang khasiat buah kurma yang kaya dengan unzur zat besi dan kalsium telah membuktikan bahawa perubatan cara Islam yang terkandung di dalam al-Qur’an dan hadis Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bukanlah jenis perubatan yang semata-mata sesuai dengan keadaan iklim masyarakat Arab sahaja atau sudah ketinggalan zaman, tetapi ia adalah perubatan yang diiktiraf oleh dunia antarabangsa. Malah ia lebih baik daripada ubat-ubatan moden yang menggunakan berbagai campuran dadah yang boleh mengakibatkan kesan sampingan yang lain.
Unsur zat besi dan kalsium yang terdapat di dalam buah kurma adalah unsur yang paling tinggi bagi membentuk susu ibu. Bagi Ibu-ibu yang mempunyai masalah kekurangan susu, maka dengan memakannya dapat menggalakkan pertambahan kandungan susu. Ianya juga berperanan dalam pertumbuhan kanak-kanak damit dan pembentukan darah dan sumsum tulang. Antara kajian lain yang dijalankan membuktikan bahawa kurma antara makanan yang paling pantas diproses sebagai bekalan tenaga. Kurma tersebut akan segera dibakar dan ia akan disalurkan ke bahagian anggota lain dan otak.
Berdasarkan ini juga Baginda Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam menganjurkan kita supaya berbuka puasa dengan buah kurma sebagaimana sabdanya daripada Anas bermaksud :
"Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam berbuka puasa dengan beberapa biji buah kurma sebelum sembahyang. Sekiranya tiada terpadat kurma, maka Baginda Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam akan berbuka dengan beberapa biji anggur. Sekiranya tiada anggur, maka Baginda meminum beberapa terguk air.
(Hadis riwayat Ahmad) Sehubungan dengan hadis ini ada beberapa hadis lain yang menganjurkan agar kita berbuka puasa dengan kurma.Sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh Anas Bin Malek, beliau berkata "Rasulullah Sallallahu a'laiwasallam berbuka dengan kurma dan barangsiapa yang tidak mendapatkannya maka hendaklah ia berbuka dengan air,sesungguhnya air itu pembersih.
Antara hadis lain yang menyatakan kelebihan buah kurma : Maksudnya Daripada Adiy Bin Hatim,ia berkata: "saya mendengarRasulullah Sallahu'alaiwasallambersabda:"Hindari api neraka walaupun (dengan memberi sedekah) sebelah kurma
Hadis ini menerangkan kemuliaan buah kurma, iaitu walaupun dengan hanya kita bersedekah sebelah buah kurma kita terhindar daripada api neraka.
Jadi bagi orang-orang yang mementingkan kesihatan mereka agar sentiasa dapat dijaga dengan baik, buah kurma adalah amat sesuai dijadikan sebagai salah satu makanan harian mereka khususnya di waktu pagi sebelum memulakan sebarang tugas harian. Khasiat kurma juga adalah sesuai dan baik bagi pertumbuhan kanak-kanak.
Mudah-mudahan dengan amalan memakan kurma yang berterusan,kita terhindar daripada berbagai kemungkinan dan dapat meneruskan tugas harian serta beribadat kepada Allah Subhanawata'ala
Mudah-mudahan dengan amalan memakan kurma yang berterusan,kita terhindar daripada berbagai kemungkinan dan dapat meneruskan tugas harian serta beribadat kepada Allah Subhanawata'ala
No comments:
Post a Comment