Secret Plus


Secret Plus

Melancarkan peredaran darah
Membantu memelihara kecantikan dan kesihatan tubuh badan
Memelihara bentuk badan dan melambatkan proses penuaan.
Membersihkan rahim peranakan dan menghilangkan rasa letih, sejuk dan sakit pinggang.
Mempercepatkan proses pemulihan luka.
Mengetatkan otot faraj.
dapat meningkatkan hubungan seks
dapat memejalkan payudara
membuang lemak dibahagian pinggang,paha
menjadikan potongan badan lebih menarik
merawat masalah keputihan
merawat masalah senggugut
dapat membetulkan masalah hormon dalam badan
sesuai untuk yang inginkan zuriat
merawat masalah kitaran haid tidak sempurna
mengelakan daripada kanser serviks




Kolagen untuk kulit sehat, halus, segar, awet muda, menghilangkan keriput dan flek di wajah
Kulit adalah organ terbesar dan terluas pada tubuh manusia, yang berfungsi sebagi pelindung tubuh dari gangguan luar dan sebagai indra peraba. Kulit terdiri dari lapisan Epidermis, Dermis, dan Sub Cutis. Di bawah Sub Cutis adalah lapisan kolagen yang merupakan “the base of the skin”. Pada lapisan kolagen t
erdapat saluran menuju lapisan dermis. Saluran tersebut berfungsi sebagai pipa untuk mengalirkan kolagen ke lapisan dermis sebagai bahan baku pembentukan sel-sel kulit yang baru.


Terjadinya proses penuaan


Penuaan adalah proses biologi yang kompleks yang terjadi secara alami dimana kulit mengalami penurunan dalam fungsi dan penampilannya karena faktor usia. Tanda-tanda penuaan antara lain meningkatnya kekasaran kulit, pembentukan kerutan-kerutan, kehilangan elastisitas, dan pembentukan pigmen.


Penuaan merupakan akibat dari penurunan kemampuan tubuh untuk memproduksi sel-sel kulit yang baru. Hal ini terjadi karena tubuh kekurangan kolagen, dimana kolagen merupakan bahan baku utama untuk memproduksi sel-sel kulit.


Seiring dengan meningkatnya usia, maka pembentukan kolagen secara alami oleh tubuh menjadi berkurang dan lambat, sehingga jumlah kolagen yang diperlukan untuk membentuk sel kulit baru menjadi kurang.


Proses penuaan dapat dipengaruhi oleh faktor luar, seperti radiasi UV dari sinar matahari. Radiasi tersebut menyebabkan pembentukan radikal bebas yang membahayakan sel kulit. Hasil study ilmiah menyatakan bahwa sinar matahari dapat meningkatkan pembentukan enzim yang merusak kolagen dan dalam waktu yang sama jumlah gen pembentuk kolagen berkurang.


Oleh karena itu, kolagen merupakan faktor utama yang berperan dalam proses melawan penuaan. Dengan demikian, solusi untuk perawatan kulit dan mencegah penuaan dini adalah dengan mengkonsumsi nutrisi untuk biosintesa kolagen. Nutrisi tersebut adalah kolagen serbuk kolagen hidrolisat murni.yang merupakan 100% kolagen.


Perawatan kulit dengan kolagen Alpha Gel


Untuk mendapatkan kulit yang kenyal, lembut dan awet muda, minumlah secret sebanyak 2 sudu besar setiap pagi dan malam.(dua kali sehari)





MANJAKANI
Manjakani (Oak Gall) telah digunakan secara meluas dalam bahan ubat tradisional selama berkurun-kurun oleh orang Arab, Parsi, India, China dan Malaysia. Hal ini diyakini bahawa Manjakani telah digunakan sejak 2.725 sebelum Masihi oleh Mesir purba.

Menurut kajian, manjakani terbaik dikenali sebagai 'Manjakani Makkah' atau 'Allepo Manjakani' yang berasal dari Allepo, Syria. Manjakani terb
entuk dari daun yang dikenali sebagai Quercus infectoria (nama saintifik) dengan adanya lebah/penyengat dikenali sebagai cynips tinctorial atau cynips gallaetinctoria yg menusuk. Keberkesanan manjakani telah terbukti terutama dalam merawat faraj (vagina), sakit tenggorok, ulser dan juga masalah kulit.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa manjakani diperkaya deng9an tannin, vitamin A dan C, kalsium, dan asid Gallic, serat, protein dan karbohidrat. Selain itu, manjakani juga mengandungi unsur-unsur astringency, anti-mikrob dan anti-inflamasi.

Kerana kandungan tannin yang tinggi dalam manjakani, itu secara luas digunakan dalam ubat tradisional terutama dalam penyembuhan kerosakan tisu-tisu luaran dan juga menguatkan semula otot faraj (vagina) selepas melahirkan bayi. Penelitian juga menunjukkan bahawa zat yang terkandung dalam manjakani boleh membantu mengembalikan pertumbuhan tisu-tisu faraj (vagina), menguatkan tisu faraj (untuk tujuan kemut) dan keanjalan faraj.


Berikut adalah manfaat daripada manjakani dalam bidang perubatan: --

1. Sentiasa Muda - Anti-oksida dalam manjakani mengurangkan proses penuaan

2. Pencegahan Kencing Manis (Diabetes) - Asid Gallic boleh membantu dalam mencegah diabetes dan asma.

3. Pencegahan Barah Payu Dara & Barah Servik - anti-oksida dalam manjakani boleh mencegah kanser payudara dan kanser servik.

4. Pencegahan Bau Yang Tidah Menyenangkan - Disebabkan kandungan astringent yang tinggi, manjakani membantu menghapuskan bakteria, kulat dan jangkitan kulat, penyebab utama gatal dan bau yang tidak menyenangkan di dalam faraj (vagina).

5. Penyembuhan tisu-tisu dalam faraj - tannin dalam manjakani mempunyai sifat-sifat pengetatan otot vagina dan membantu mengembalikan keanjalan faraj akibat faktor penuaan, perubahan hormon dan melahirkan bayi.

6. Mengurangkan keputihan yang berlebihan - zat ini juga membantu dalam mengurangkan cecair yang berlebihan yang boleh menyebabkan bau yang tidak menyenangkan.

7. Membersihkan haid berlebihan - astringent juga boleh menyerap darah yang berlebihan ketika haid (PMS).

8. Penyembuhan tisu-tisu luar faraj - astringent dalam manjakani juga membantu dalam penyembuhan kerosakan tisu-tisu luaran faraj selepas melahirkan.

9. Kulit lebih gebu dan halus - astringent dalam manjakani membantu untuk kulit yang lebih halus dan juga mencegah jerawat.

10. Mata yang sihat - Astringent boleh meningkatkan pandangan mata kerana sifat-sifatnya dalam membantu mengecilkan tisu-tisu mata kita.

11. Perawatan payudara - ianya juga dapat membantu menegangkan semula otot-otot buah dada, menggebukan buah dada dan memontokkan buah dada.

12. Gigi dan tulang - kalsium dalam manjakani membantu menguatkan gigi dan tulang.

13. Mulut - astringent dalam manjakani menjaga kebersihan dalam mulut.

14. Kulit kering dan berminyak - zat ini juga membantu dalam mencegah kulit kering dan berminyak.

15. Rawatan ulser kronik - Manjakani boleh membantu mengubati gastrik kronik.
17. Kaya dengan vitamin - Karena serat yang mengandungi dalam manjakani, yang membantu mencegah sembelit. Vitamin, mineral, karbohidrat, dan protein juga bermanfaat untuk gaya hidup yang sihat.

BUAH PRUNE

Buah prune adalah sumber yang baik untuk serat larut dan tidak larut (kajian mengaitkan prune menurunkan kadar kolesterol darah), Prune berada didalam kedudukan terbaik di Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) bagi senarai buah antioksidan berskor tinggi. 100 gram buah prune mencatat skor sebanyak 5.700 mata, sementara saingan terdekat buah prune iaitu blueberry dengan 2,700. Sainti
s permakanan percaya bahawa tahap antioksidan tinggi berkaitan dengan pigmen gelap kulit buah.


Zat-zat yang ditemui didalam buah prune diklasifikasikan sebagai fenol, dan fungsi mereka sebagai antioksidan telah didokumenkan dengan baik. Zat-zat didalam buah prune mampu mengelakkan kerosakan dan sangat berkesan dalam meneutralkan anion oksigen radikal superoksida berbahaya yang disebut radikal. Prune juga telah terbukti membantu mencegah kerosakan oksigen berasaskan lemak.



Beta-carotene untuk Lebih Perlindungan Antioksidan
Buah Prune berkemampuan untuk mencegah kerosakan berasaskan oksigen yang berkaitan dengan sel-sel badan manusia dan juga berkaitan dengan kandungan beta-karoten didalam prune. Buah Prune merupakan sumber yang sangat baik yang membekalkan vitamin A (dalam bentuk beta-karoten). 1/4 cawan prune akan memberikan 21.1% vitamin A dari nilai yang diperlukan setiap hari.
Beta-karotin bertindak sebagai antioksidan yang larut dalam lemak, menghilangkan radikal bebas yang akan menyebabkan banyak kerosakan sel dan selaput sel. Kolesterol menimbulkan ancaman bagi dinding pembuluh darah (dan kesihatan kita) hanya apabila ianya telah dioksidakan oleh radikal bebas.Pertambahan kolesterol dalam arteri bentuk dinding plak yang menghalang aliran darah dengan sempurna, dan mampu mencetuskan serangan jantung atau stroke.
Radikal bebas juga boleh merosakkan DNA sel, menyebabkan mutasi yang cukup serius, boleh menyebabkan pembentukan sel-sel kanser. Selain itu, radikal bebas turut menyumbang terhadap peradangan, yang merupakan salah satu cara membersihkan tubuh sel-sel atau bahan lain yang telah rosak. Dengan cara ini, radikal bebas meningkatkan keparahan dari beberapa keadaan yang berbeza. Beta-keroten bertindak menutup radikal bebas ini. Hasil kajian menunjukkan beta-keroten membantu untuk mengelakkan pelbagai penyakit, termasuk aterosklerosis, penyakit jantung diabetes, dan kanser usus besar, dan ianya juga berguna untuk mengurangkan permasalahan seperti seperti asma, osteoartritis, dan rheumatoid arthritis.



Potassium untuk Kesihatan Jantung
Buah Prune adalah sumber potasium yang baik. Ianya memberikan sekitar 9% dari nilai harian yang diperlukan bagi setiap 1/4 cawan. Potassium merupakan mineral penting untuk menjaga tekanan darah normal
dan fungsi jantung. Mengambil prune sebagai salah satu diet sarapan anda dapat membantu untuk mencegah tekanan darah tinggi dan melindungi terhadap aterosklerosis. Keberkesanan makanan kaya potassium seperti prune dalam menurunkan tekanan darah telah dibuktikan dari sejumlah kajian. Sebagai contoh, hasil penyelidikan kepada lebih 40,000 kajian selama 4 tahun,didapati lelaki yang mengamalkan diet yang mengandungi kadar potassium yang tinggi mempunyai risiko yang ketara mengurangkan potensi mendapat stroke.



Selain memberi manfaat sistem kardiovaskular, Potassium yang ditemui dalam prune juga boleh membantu untuk mempromosikan kesihatan tulang. Potassium dapat mengelakkan kehilangan kalsium yang tinggi ketika membuang air kecil dan secara langsung membantu untuk mengelakkan tulang dari menipis dengan kelajuan cepat.


Buah Prune juga cukup dikenali sebagai sumber serat diet yang baik, Ianya merupakan suatu reputasi yang disahkan secara klinikal dan testimonial di mana prune membekalkan 15.1% dari nilai harian untuk serat dari setiap 1/4 cawan buah prune.


Normalisasi Tingkat Gula Didalam Darah dan Membantu Mengurangkan Berat Badan


Serat larut didalam Buah Prune membantu menormalkan kadar gula didalam darah dengan melambatkan tahap makanan meninggalkan perut dan dengan menunda penyerapan glukosa (bentuk yang diangkut gula dalam darah). serat larut juga meningkatkan sensitiviti insulin berperanan membantu dalam pencegahan dan rawatan diabetes peringkat ke 2. Selain dari itu, serat larut prune turut memberikan rasa kenyang dengan melambatkan proses makanan meninggalkan perut. Dengan itu prune membantu mencegah makan terlalu banyak dan berat badan.


Serat Prune Untuk Rendahkan Paras Kolesterol dan Perlindungan Usus


Buah Prune terkenal sebagai penyelesaian bagi masalah sembelit. Selain dari mengurangkan masa transit kotoran dan menurunkan risiko kanser usus besar dan buasir, serat prune juga menyediakan makanan kepada bakteria baik diusus besar.Serat larut prune membantu penapaian bakteria dan menghasilkan asid lemak rantai pendek yang berfungsi sebagai bahan bakar utama untuk sel-sel usus besar dan membantu menjaga usus besar yang sihat. Bakteria ini juga membantu membina dua asid lemak rantai pendek yang lain, propionik dan asid asetik, yang digunakan sebagai bahan bakar melalui sel-sel hati dan otot.


Asid propionik dihasilkan daripada serat tidak larut prune juga mungkin memainkan peranan menurunkan kadar kolesterol. Dalam kajian yang dilakukan, asid propionik terbukti dapat menghapuskan HMG-CoA, enzim yang terlibat didalam pengeluaran kolesterol oleh hati. Dengan menurunkan aktiviti enzim ini, asid propionik membantu menurunkan kadar kolesterol darah. Selain itu, serat larut prune juga membantu menurunkan kolesterol dengan cara mengikat asid hempedu dan mengeluarkan mereka dari tubuh melalui pembuangan najis. Asid hempedu adalah sebatian digunakan untuk mencerna lemak yang dihasilkan oleh hati dari kolesterol.


Awet Muda
Hasil penyelidikan USDA di Tufts University di Boston berkaitan penuaan menunjukkan bahawa buah kaya antioksidan seperti prune tidak hanya membantu mencegah perkembangan kanser tertentu, penyakit jantung,paru-paru, dan pembentukan katarak. Buah-buahan ini juga memainkan peranan didalam melambatkan proses penuaan dan membantu memanjangkan umur.




KURMA MERAH

Menguatkan fungsi paru-paru dan jantung.
Baik untuk memelihara perut dan limpa.
Membantu menormalkan tekanan darah.
Mmembekalkan oksigen ke otak bagi
menguatkan ingatan.
Mampu meningkatkan pengaliran darah.
Amat sesuai untuk para atlit dan perkembangan seksual.

KURMA HITAM

Kurma memiliki nilai tinggi dalam dunia perubatan tradisional, kurma kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, odium, potassium, vitamin A, C dan biasin.

Dikenali dengan nama saintifik, Phoenix danctylifera, kurma amat berkesan untuk merawat penyakit gangguan usus kronik dan sembelit. Khasiat kurma juga terbukti dalam mengatasi masalah insomnia. Individu yang mengalami masalah batuk p
ula boleh mengamalkan pengambilan kurma dalam menu harian mereka kerana keberkesanannya menghilangkan gatal-gatal dalam kerongkong seterusnya mampu menghentikan batuk.

Khasiat Kurma
Buat kanak-kanak pula, kurma membantu mencergaskan minda, menguatkan daya ingatan serta membantu tumbesaran. Manakala untuk wanita, kurma dapat mengurangkan pengaliran darah semasa proses kelahiran.

Khasiat Buah Kurma
Tidak hanya itu, buah yang sering menjadi pilihan di bulan Ramadhan ini turut terbukti berkesan dalam memanaskan tubuh, mencegah penyakit barah, melancarkan peredaran darah, merawat penyakit buah pinggang dan membersihkan hati.


AKAR SARAPAT

Nama Saitifik : Param eria Polyneura

Khasiat :
1.Membantu memulihkan luka/tenaga

2. Menegang dan mengecutkan otot
3. Membantu melicinkan kulit
4. Membuang toksid dalam badan
5.Melancarkan peredaran darah ke organ wanita untuk meningkatkan kadar
oksigen bagi kesihatan dan fungsi organ.
6.Melegakan kekejangan otot rahim dan
mengatasi kelesuan ketika haid.

KACIP FATIMAH
Nama Saitifik : Labisia Pumila      
Khasiat :
1.Mengurangkan masalah pre menstrual syndrom (PMS) dan haid.
2. Menegang dan mengecutkan otot

3. Membantu dalam masalah /penyakit kelamin
4.Mengurangkan senggugut.
5.Mengekalkan kesimbangan hormon
6.Berupaya meningkatkan keinginan seksual
Kacip fatimah ialah sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia, dan nama botaninya ialah Labisia pumila. Dalam kegunaan tradisional, kacip fatimah digunakan untuk mengekalkan sistem pembiakan yang baik bagi wanita, untuk mengetatkan dan melincirkan serta meningkatkan fungsi seksual seperti tongkat ali.



MADU LEBAH
"Dan Tuhanmu mewahyukan kepada lebah, "Buatlah sarang-sarang di bukit-bukit, di pohon-pohon kayu, dan di tempat-tempat yang dibikin manusia," kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu). Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) 
yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat obat yang menyembuh
kan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Tuhan) bagi orang-orang yang memikirkan." (QS. An-Nahl: 68-69)


Fungsi Madu Dan Peranannya.

Meningkatkan kadar serapan kalsium dalam badan
Dapat meningkatkan hemoglobin dan dapat mencegah dari serangan anemia.
Bila dicampurkan sedikit cuka ia dapat merawat arthirik sendi.
Kegunaan madu secara luaran juga dapat mempercepatkan lagi proses penyembuhan.
Dapat meningkatkan pengeluaran gastrointestinal untuk merawat ulcer.
Sumber laxative yang natural dan lembut.
Sumber utama vitamin dan mineral yang kaya.
Sumber tenaga yang hebat dan semulajadi tidak seperti gula pasir yang memudaratkan
NOTA: Madu asli mengandungi enzim-enzim hidup yang amat diperlukan manusia untuk meningkatkan fungsi tubuh badan ke tahap optima. Seperti mana kandungan-kandungan yang dihasilkan lebah iaitu madu, royal jelly, bee pollen, propolis terdapat bahan-bahan hebat yang tidak dapat dikenal pasti. Lebih menarik lagi, bahan-bahan ini tidak boleh ditiru atau dihasilkan secara sintetik oleh makmal. Ini bermakna madu tidak boleh dihasilkan oleh makmal secara olahan kimia. Madu hanya boleh didapati pada sarang lebah itu sendiri


KHASIAT MADU ASLI YANG TELAH TERBUKTI

A) MENGEMBIRAKAN KEKUATAN TUBUH
1. Memulih, menyegar dan menambah tenaga tubuh badan.

2. Memulihkan sel-sel urat besar.

3. Menjaga dan mengimbangi kekuatan badan.

4. Merangsang tenaga batin.


B) MEMBERSIH DAN MENAMBAH DARAH.
1. Memulihkan kembali bekuan darah dan membetulkan pengaliran darah.

2. Membersihkan lapisan darah dan darah menjadi bersih.

3. Mengimbangi kandungan lemak dan membuat janlung aktif.

4. Menghilangkan rasa kebas-kebas dan mengurangkan tekanan darah tinggi.


KELEBIHAN

1. BAYI/KANAK-KANAK:
a) Membantu pertumbuhan janin dan bayi dari segi fizikal dan mental.

b) Menyembuh dengan segera cirit-birit.

c) Mengelak daripada cacing perosak dalam perut.

d) Mengeluarkan lendir dalam badan bayi dan menguatkan minda kanak-kanak.

2. REMAJA:
Membantu menyempurnakan kesihatan berkekalan.

3. WANITA:
a) Menambah kejelitaan rupa paras yang asli dan tubuh badan yang menarik.

b) Mempunyai kulit yang halus, bersih dan berseri-seri.

4. LELAKI:
a) Tampan dengan kekuatan asli dan kelihatan lebih muda.

b) Menguatkan tenaga batin.

5. PENGIDAP KENCING MANIS (DIABETIS):
Menstabilkan kandungan gula dala darah. (Gantikan gula kepada madu lebah)

6. UNTUK SEMUA:
a) Mengelak dari kegemukan yang tidak terkawal.

b) Memudahkan proses penghadapan dan lawas buang air.

c) Memulihkan penyakit berpanjangan.

d) Menguatkan jantung, buah pinggang dan badan.

e) Menyembuhkan penyakit dalam perut.

f) Mempercepatkan luka atau kesan pembedahan sembuh.

g) Memulihkan batuk dan lelah.

h) Menghindarkan badan letih dan lesu.

i) Kurangkan kesakitan bila datang haid.

j) Baik untuk perempuan bersalin.

k) Membantu/menerangkan pemandangan.

CARA MENGGUNAKANNYA
1. Tukar atau kurangkan penggunaan gula kepada madu dalam penyediaan minuman harian.
2. Campurkan sedikit madu ke dalam air suam sebagai minuman.
3. Campurkan madu di dalam segala persediaan membuat kuih/masakan. Keharuman madu akan menawan selera anda.
4. Jika batuk atau lelah, minum satu atau dua sudu madu. Jangan dicampur dengan ais. (Berhati-hati jangan tersedak)
5. Untuk memulihkan tenaga, campurkan telur ayam kampung dengan sedikit madu. Dikacau kemudian diminum.
6. Campurkan sedikit madu ke dalam minuman kanak-kanak, kanak-kanak akan lena dengan nyenyak.
7. Minumlah sesudu besar madu bersama segelas air suam setiap pagi untuk kesegaran sepanjang hari.
8. Penyakit mata, Titiskan sedikit madu pada mata.
9. Sapu pada kesan gigitan atau sengatan serangga berbisa.


"MIRACLE ANTIBI0TIK"

KEAJAIBAN MADU SANG LEBAH

Setiap kali penggunaan Madu Lebah, mulakan dengan Bismillah......

disambung dengan Solawat ke atas Nabi Junjungan 3 kali. Gunakan

dengan penuh yakin.


SAPULAH MADU JIKA ANDA

a) Kemalangan ke atas luka; memberhentikan darah dengan segera

dan luka terlindung dari kuman.

b) Kelecuran akibat api, air panas, ekzos motor, minyak panas dan

lain-lain.

c) Kudis, kurap dan lain-lain penyakit KULIT.

d) Sakit mata - Titiskan madu lebah dalam mata.


MENAMBAHKAN KELAZATAN MAKANAN
a) Makan bersama roti / biskut.

b) Bahan membuat kuih / kek.

c) Goreng atau panggang ayam.


KHASIAT DAN KEBAIKAN MADU
A) IBU MENGANDUNG

1. Menambahkan tenaga untuk ketahanan diri semasa mengandung

dan semasa menghadapi saat kelahiran cahaya mata.

2. Mencegah dari berbagai penyakit seperti kencing manis, darah tinggi,

kencing kotor, batuk selsema, lelah dan lain-lain.

B) ANAK DALAM KANDUNGAN

1. Mencegah dari pelbagai penyakit kerana kandungan antibiotik dalam

madu dapat membunuh kuman-kuman cahaya mata.

2. Kandungan zat galian dalam madu boleh membantu membina dan

menguatkan janin.

3. Kulit yang bersih dan sihat dengan terdapatnya vitamin C yang penuh

kuasa dalam madu asli.

4. Membantu secara khusus pertumbuhan fizikal dan mental janin.

5. Penyakit Hepatitis B yang biasa menyerang bayi dapat dihindar dengan amalan madu oleh para ibu yang mengandung.

C) BAGI BAYI YANG BARU LAHIR
1. Meneruskan pemberian madu asli pada bayi yang baru lahir dapat

mengeluarkan secara positif lendir yang mungkin terminum semasa

bayi itu dilahirkan yang merupakan punca lelah jika tidak habis dikeluarkan.

2. Membersihkan perut bayi dari najis gagak yang menyelaputi dinding

perut. Proses penghadaman dapat berjalan dengan sempurna menghindar dari sakit perut.

3. Bayi membesar dengan sempurna dan sihat.

4. Mengelak dari kembung perut bayi.


D) BAGI IBU SELEPAS MELAHIRKAN ANAK
1. Amalkan madu bersama jamu dan telur untuk membina darah serta

mempercepatkan proses penyembuhan luka dalam perul atau rahim.

2. Membantu proses penghadaman dan lawas buang air.


CARA MENGGUNAKAN MADU:(PETUA)
Batuk :
madu + limau nipis (diperah)
Menguatkan minda:
madu + kismis
Menguatkan tulang:
madu + susu anlene
Menyembuhkan luka dan melecur:
sapukan pada luka
Lelah dan sesak nafas:
madu + lobak putih (diparut dan diperah)
Pembersih muka:
putih telur + limau nipis (diperah) + madu
Pelembap muka:
kobis + madu
Melangsingkan badan:
madu + pati kunyit ( minum seminggu sekali)
Wanita mengandung:MADU LEBAH SAHAJA
1 sudu teh madu 2 kali sehari



FUNGSI PUERARIA LOBATA
Meningkatkan, memelihara dan menyeimbangkan hormon wanita,
• Memberi bentuk badan menarik dan membesarkan payudara semasa tumbesaran remaja, 
• Menegang, membentuk, menyihat dan menggebukan payudarawanita dew
asa/ berumur,
• Menyokong kembali keupayaan sistem dalaman re-produktif wanita,

Memberi keseimbangan kepada rembesar cecair vagina: melembabkan untuk vagina yang kering dan mengetatkan untuk vagina yang berair/longgar.
• Melambatkan proses menopouse dan menyediakan nutrien untuk membantu mengurangkan kesan perubahan psikologi dan fizikal akibat proses menopous.
• Mengubati “insomnia” dan menstabilkan tekanan darah;
• Mengatasi sindrom sebelum haid (pms), mengubati dismenorrhea (kesakitan haid), amenorrhea (ketidakhadiran haid), menorrhagia (kitaran haid tidak normal), mengawal kitaran haid, pendarahan uterine dan kesakitan abdomen selepas melahirkan anak,;
• Mengubati hepatitis dengan cara membekalkan lebih oksigen kepada paru-paru, merendahkan kadar degupan jantung;
• Digunakan secara tradisi untuk mengubati anemia, arthiris, migrain, penyakit kardio-vaskular, menghasilkan sel darah, sembelit.

• Melambatkan proses penuaan dan membantu menegangkan kulit serta memberi awet muda.



No comments:

Post a Comment